Teollisuuden vientiongelmiin vastataan sähköveron alennuksella VM:n budjettiehdotuksessa

Vanhasen mukaan hallituksen budjettiriihessä laaditaan suunnitelma velkaantumisen taittamiseksi. Työllisyystoimista on tulossa VM:n virkamiesesitys perjantaina.
Budjetti

Talouspoliittisessa päätöksenteossa on nyt keskeistä toimia ennakoitavasti ja johdonmukaisesti. Viennin edellytyksiä tulee vahvistaa, ja koronaviruksen toinen aalto on pyrittävä pitämään hallinnassa.

Näin sanoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitellessään keskiviikkona valtiovarainministeriön ehdotuksen valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ehdotus julkistetaan kokonaisuudessaan torstaina verkossa.

Hallitusohjelmaan ei ehdotuksessa esitetä muutoksia, eikä Vanhasen mielestä nyt ole finanssipolitiikan kiristämisen aika. Budjetilla vastataan hänen mukaansa kasvun ja työllisyyden tarpeisiin.

Jotta velkaantuminen saadaan hallintaan, hallituksen tulee huolehtia koronaviruksen leviämisen estämisestä ja palattava kehystasoon eli hallitusohjelmassa sovittuun menojen ylärajaan.

–  On tärkeää, että keskellä tätä epävarmuutta pystymme tekemään päätöksiä, joilla vahvistamme luottamusta. Olemme laatimassa budjettiriiheen kestävyystiekartan eli suunnitelman siitä, millä tavalla vuoteen 2030 mennessä velkaantuminen pystytään taittamaan, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tämä kaikki edellyttää työllisyystoimien ripeää toteuttamista ja lausunnoilla olevan sote-uudistuksen saamista maaliin asti.

–  Valtiovarainministeriön virkamiesesitys työllistämistoimista julkistetaan perjantaina, ja siitä alkavat hallituksen neuvottelut kohti budjettiriihtä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa. Summa on lähes neljä miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa, mutta 5,7 miljardia euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu, kun mukaan luetaan lisätalousarviot.

Keskiviikkona valmistunut budjettiehdotus on 7 miljardia euroa alijäämäinen, ja valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon.

Valtion talousarvion tuloiksi vuodelle 2021 arvioidaan 54,6 miljardia euroa, josta 46,5 miljardia euroa on verotuloja. Tuloarvio perustuu kesäkuun ennusteeseen. Myönteistä on Vanhasen mukaan se, että tämän hetken arvion mukaan ensi vuoden verotulot ovat 14 prosenttia korkeammat kuin tänä vuonna edellyttäen, että korona on saatu aisoihin.

Verotulojen kasvua vauhdittaa muun muassa koronan aiheuttama huojennettu maksujärjestely, jonka ansiosta verojen maksamista on tänä vuonna voinut lykätä ensi vuoteen.

–  Verotuksen muutokset ovat melko marginaalisia eli tulojen lisäystä ei hankita verojen kiristyksillä. Ansiotulon verotus säilyy käytännössä ennallaan, Vanhanen sanoi.

Vientiteollisuutta valtiovarainministeriö tukisi ennen kaikkea jatkamalla väylämaksujen puolittamista laiva- ja rahtiliikenteessä sekä alentamalla teollisuuden sähköveron EU-minimiin.

Jälkimmäinen vähentää verotuottoja noin 245 miljoonaa euroa ensi vuonna.

–  Se on vastaus teollisuuden vientiongelmiin ja niitä toimia, joissa pystymme itse päätöksen tekemään.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että sähkövero alennetaan EU-minimiin hallituskauden aikana. Nyt VM:n ehdotus on, että se tehdään kertaratkaisuna ensi vuonna.

Ainoa merkittävä muutos hallitusohjelmaan liittyy Vanhasen mukaan siihen, että siinä sovitut tulevaisuusinvestoinnit yhdistetään ehdotuksessa yhdeksi kokonaisuudeksi EU:n noin kolmen miljardin euron suuruisen elvytyspaketin kanssa.

Vanhasen mukaan VM koordinoi elvytyksestä tehtäviä linjauksia tavalla, jossa jokaista hanketta arvioidaan kustannustehokkuuden kannalta.