Perussuomalaiset eivät saaneet kuntavaalijytkyä – matala äänestysprosentti satoi kokoomuksen laariin

Kuntavaalit

Perussuomalaiset jäivät tavoitteestaan, ja vaalien kolmossijasta tullaan käymään tiukka kamppailu. Näin arvioi yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta STT:lle vaalitilannetta sunnuntaina iltakahdeksan jälkeen siihen mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella.

Hallituskauden puolivälissä pidettyjen niin sanottujen toisen asteen vaalien, kuten kuntavaalien, tuloksissa yleensä oppositiopuolueet menestyvät ja hallituspuolueet ottavat takkiinsa.

Tämä lainalaisuus päti Wassin kertaa nyt yllättävän vähän. Pääministeripuolue SDP:n kannatus ei mainittavasti laskenut, eikä perussuomalaiset yltäneet niin voitokkaaksi kuin mitä etukäteen ajateltiin.

Wassin mukaan perussuomalaisten yllättävän heikkoon tulokseen syynä voi olla se, että perussuomalaisten vaalikampanja ei suoraan osunut potentiaalisiin äänestäjiin eikä näin ollen saanut heitä motivoitumaan uurnille lähtemiseen.

Vaalikampanjassaan perussuomalaiset puhuivat paljon muun muassa maahanmuutosta, kun muut puolueet puhuivat varhaiskasvatuksen tilasta ja kuntien elinvoimaisuudesta.

–  Voisi ajatella, että sellainen kuntaontto populismi ei näytä sitten kuitenkaan purevan. Mutta voihan olla, että (perussuomalaisten tulos) ei noin huonoksi jää, mutta ei varmasti sellaista nousua enää tule kuin mitä oletettiin, sanoi Wass.

Kannatuksessa ykköseksi ponkaisi kokoomus, kakkosena oli SDP.

Yhtenä vaalien yllättäjänä esille nousi kokoomuksen yli 20 prosentin kannatus ja selvä kaula muihin puolueisiin nähden.

–  En olisi odottanut, että kokoomuksen kärki on näin vahva. Keskustan vahvan suorituksen perusteella ajattelin, että se kuuluisa torjuntavoitto on tulossa puolueelle. Eli tulevat saavuttamaan paremman tuloksen kuin mitä kannatusmittaukset ovat antaneet tässä vaalien alla odottaa, sanoi STT:lle erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta yhdeksän jälkeen illalla.

Yhdeksän aikaan illalla keskusta oli kannatuksessa kolmantena. Wassin mukaan kolmossijasta käydään kuitenkin tiukka kamppailu keskustan, vihreiden ja perussuomalaisten kesken.

Keskustaa äänestetään paljon pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa, minkä lisäksi keskustan äänestäjät ovat perinteisesti aktiivisia ennakkoäänestäjiä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 23:07.