Peruna pelasti suomalaiset nälkäkuolemalta toisen maailmansodan aikana
Viime vuonna julkistetuissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan kasvispainotteista ruokavaliota, jossa muun muassa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljatuotteita.
Punaisen lihan ja siipikarjan lihan käyttöä suositellaan rajoitettavaksi ja käytettävän ainoastaan kohtuullisesti vähärasvaisia maitovalmisteita.
Tänä vuonna ilmeisesti julkaistavat suomalaiset ravitsemussuositukset lienevät samoilla linjoilla.
Suosituksissa kiinnittää huomiota se, että peruna kuuluu suositeltaviin juureksiin. Peruna on suomalaisten suurin c-vitamiinin lähde.
Suomalaisen mäkimaiseman auringonpuoleisen rinteen hiekkamultamaassa kasvaneesta perunasta, muista juureksista ja vihanneksista täysjyväviljalla ryyditetty ja pienellä määrällä lihaa ”maustettu” ateria on terveellinen ja erittäin ilmastoystävällinen.
Peruna pelasti suomalaiset nälkäkuolemalta jo toisen maailmansodan (1939–1945) aikana, sillä se oli säännösteltynä vain tilapäisesti.
Pahimpana ”nälkätalvena” 1942 kevyen työntekijän ja 8–12-vuotiaan lapsen korttiannokset olivat 2 dl maitoa ja 200 grammaa leipää viljaksi laskettuna vuorokaudessa, 150 grammaa voita, 433 grammaa lihaa ja 750 grammaa sokeria kuukaudessa.
Muistan ruoanpuutteen hyvin, sillä olin ”nälkätalvena” kyläkansakoulun ensimmäisellä luokalla. Tutkimusten mukaan suomalaiset laihtuivat maailmansodan aikana keskimäärin kuusi kiloa ja yleinen kuolleisuus laski.
Tällä hetkellä suurin osa suomalaisista aikuisista on ylipainoisia ja noin kolmannes lihavia. Ylipaino ja lihavuus ovat terveysriskejä ja lisäävät hoitokustannuksia. Ylipainoiseksi lasketaan henkilö, jonka painoindeksi on yli 25 ja lihavaksi, kun painoindeksi on yli 30.
Terveystieteilijät pohtivat, miten suomalaiset saataisiin laihtumaan ja terveydenhoitokulut alenemaan. On ehdotettu verojen korotuksia runsasrasvaisille ja -sokerisille elintarvikkeille sekä liikunnan lisäämistä. Hyviä keinoja kaikki.
Olisiko sota-ajan niukasta ruokavaliosta ja uusista kasvispainotteisista ravitsemussuosituksista jotakin onkeen otettavaa?
Taito Taskinen
Kuopio
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/