Varsinais-Suomen Keskustanuoret arvostelee Ruskon päätöstä sulkea nuorisovaltuuston edustus pois päätöksenteosta – "Täysin edesvastuutonta"

Politiikka

Varsinais-Suomen Keskustanuoret tuomitsee jyrkästi Ruskon kunnanhallituksen päätöksen nuorisovaltuuston puhe-ja läsnäolo-oikeuden poistamisesta.

Turun Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Ruskon kunnanhallitus on muuttanut hallintosääntöään marraskuussa niin, ettei nuorisovaltuustolla ole enää puhe- ja läsnäolo-oikeutta hyvinvointilautakunnan kokouksissa. 

Varsinais-Suomen Keskustanuoret kirjoittavat tiedotteellaan, että nuorten aikuttamismahdollisuuksien kaventaminen on ”täysin edesvastuutonta”. Nuorille pitäisi päinvastoin tarjota yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kotikuntiensa asioihin.

– Esimerkiksi Punkalaitumella ja jopa Vantaalla nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus jopa kunnanhallituksessa, ja tämä on oikea suunta. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksia pitää lisätä, ei kaventaa, Varsinais-Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Maija Kymäläinen sanoo tiedotteella.

Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden on tarkoitus ajaa kunnissa nuorten etuja.

Varsinais-Suomen Keskustanuoret korostaa, että kuntalain mukaan nuorille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muihin asioihin, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä.

– Nuorisovaltuustot ovat tärkeitä elimiä kunnallisessa päätöksenteossa. Ne toimivat linkkinä nuorten ja päätöksentekijöiden välissä. On tärkeää innostaa nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamissen ja paikallisiin asioihin. Tällaiset päätökset eivät sitä intoa todellakaan lisää, Kymäläinen sanoo.