Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorilta tiukka viesti aluerahojen jaosta vastaavalle Lintilälle: "Emme salli ministerin sooloilua asiassa"

Jakoperusteiden muuttaminen raunioittaisi keskustan uskottavuutta aluekehittäjänä, Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja näkee
Aluerahat

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret katsovat, että Itä- ja Pohjois-Suomen kehitys ja alueiden tasa-arvo ovat uhattuina, jos aluekehitysrahojen jakoperusteita muutetaan.

Hallitus päättää lähiaikoina EU:n aluerahojen jakamisesta kaudelle 2021–2027. Esityksen tekee keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä.

 Ennakkotietojen mukaan aluekehitysrahojen painopistettä ollaan siirtämässä entistä enemmän Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnille.

Keskustanuoria Pohjois-Pohjanmaalla johtava Teemu Haukipuro näkee, että jakoperusteiden muutos tekisi keskustalle hallaa.

– Se raunioittaisi keskustan uskottavuutta aluekehittäjänä ja keskustan piirrettä vastavoimana keskittämiselle.

– Vaadimme Lintilää pysymään Marinin hallitusohjelman sopimuksessa ja kunnioittamaan EU:n liittymissopimuksen kirjauksia, Haukipuro sanoo tiedotteessa.

Keskustanuorten Pohjois-Pohjanmaan piiri vaatii kannanotossaan, että elinkeinoministeri Lintilä huomioi maakuntien erilaisuudet.

– Muuttamalla jakoperusteita avataan tie maakuntien elinvoiman rapautumiselle ja turmion tielle. Emme salli ministerin sooloilua asiassa.

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret painottaa, että Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasemasta on kirjaus EU:n liittymissopimuksessa ja Suomen saanto EU:n aluekehitysrahoista pohjautuu näihin kirjauksiin.

Kirjaus perustuu Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutukseen, pitkiin etäisyyksiin, matalaan BKT-osuuteen ja heikompaan työllisyysasteeseen.

– Jos kansallisia aluekehitysrajojen jakoperusteita muutetaan, on sillä selvä viesti Euroopan komissiolle. Onko tulevaisuudessa Suomen erityisasemalle enää perusteita? Jakoperusteiden muutos tulee viemään uskottavuutta rahoitukselta ja voi vaikuttaa myös muihin tuleviin rahoituksiin, Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten piirihallituksen jäsen Urho Haho sanoo.