Olavi Ala-Nissilä palaa talousasiantuntijaksi – keskustakonkarin mielestä hallitusohjelmaan kaavaillut menolisäykset ovat kestävällä pohjalla

”Vastuullisen politiikan on aika tulla taas muotiin”
Talous

Keskustan entinen, kevään vaaleissa rannalle jäänyt kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä palaa tilintarkastus- ja asiantuntijapalveluyritys BDO:lle. Aiemmin Ala-Nissilä on toiminut muun muassa BDO:n hallituksen puheenjohtajana ja partnerina. Nyt hän aloittaa osa-aikaisena asiantuntija- ja hallinnon kehittämisen tehtävissä.

– Osa-aikaisena ehtii tehdä muutakin, tai olla tekemättä. Ikääkin jo on, mutta joissain yhteiskunnallisissakin talkoissa voin tarvittaessa olla mukana. Puhelimella saa kiinni, Ala-Nissilä naurahtaa.

BDO:lla luvassa on tilintarkastustyötä sekä yksityisen tai julkisen hallinnon ja talouden kehittämisen tehtäviä.

– BDO Oy on suomalainen yhtiö, joka toimii sekä julkisen talouden että yrityssektorin parissa. Samalla se on maailmanlaajuinen tilintarkastusverkosto, joka on mukana kaikissa merkittävissä maissa, Kiinassa hyvinkin suuresti. Kansainväliset asiat kiinnostavat ja Euroopan unionin taloutta tunnen tilintarkastustuomioistuimen aikojeni myötä hyvin, Ala-Nissilä kertoo.

Loimaalainen Ala-Nissilä on istunut eduskunnassa vuodet 1991–2006 ja uudelleen 2015–2019. Tippuminen ei häntä harmita, Ala-Nissilä osasi tavallaan odottaakin vaikeita vaaleja.

– Tulin politiikkaan takaisin eläkeikäisenä 12 vuoden vaalitauon jälkeen, eikä tukiverkosto ole enää siksikään niin laaja täällä neljän vaalipiirin kulmassa, josta myös ministeri Annika Saarikko on lähtöjään. Mutta tykkäsin palata politiikkaan, sillä Sipilän talous- ja työllisyystalkoot onnistuivat ja siinä oli ilo olla mukana.

Politiikan pitkämatkalainen kertoo seuranneensa hallituskeskustelua mielenkiinnolla.

– Tulevan hallituksen verolinja kiinnostaa, sillä verotusta, etenkään yrittämisen verotusta, ei sovi kiristää. Yrittäjyyteen on tärkeää nimenomaan kannustaa. Hallituskoalitiossa nimenomaan keskustan tehtävä on olla yrittäjän asialla.

Keskustan talouspoliittista työryhmää ainakin syksyyn saakka johtava Ala-Nissilä pitää hallitusneuvottelujen kaavailuja pysyvien menolisäysten nostamista 1,2 miljardilla eurolla vuositasolla kestävänä, jos työllisyysasteen nostamistavoite 75 prosenttiin onnistuu.

– Valtion talousarviossa ongelmana on jatkuvasti ollut se, ettei investointi- ja käyttömenoja eroteta selkeästi toisistaan. Ei ole päästy tekemään kannattavia liikenneinvestointeja riittävästi. Jos liikenteen hankeyhtiöt nyt saadaan hyvin toteutumaan, voidaan järkevien valtion omaisuuden myyntitulojen kautta todella vauhdittaa liikenneväylien rakentamista.

Tietokirjojakin kirjoittanut Ala-Nissilä valmisteli joulun alla teoksen Ottakaa mut mukaan – Osallistavaan kasvuun. Hän korostaa, että on tärkeää pitää ihmiset mukana. Esimerkiksi työttömyys ja alueellinen syrjäytyminen johtavat osattomuuteen ja vain huonoon lopputulokseen koko yhteiskunnan kannalta.

– Osattomuuden kokemisen takia ratkaisuja haetaan populisteilta, jotka eivät koskaan esitä tietenkään mitään todellisia ratkaisuja.

Ala-Nissilä näkee eurovaalien tuloksessa paljon hyvää ja muistuttaa, että keskustalla on edelleen tärkeä rooli yhteiskunnassa, vaikka sekä eduskunta- että eurovaaleissa tuli takkiin.

– Keskustaliberaalit voimat pärjäsivät eurovaaleissa erittäin hyvin ja ALDE kasvaa. Vaikka politiikka pirstoutuu pahasti, keskustalla on kyllä tilaa sekä Euroopassa että Suomessa. Vastuullisen politiikan on aika tulla taas muotiin. Me emme tarvitse demokraattista sosialismia, mutta sosiaalista demokratiaa tarvitsemme, jotta kaikki pysyvät kyydissä.