Keskustaopiskelijoiden pomot Piiparinen ja Putula: YTHS-uudistus ei saa lässähtää laajentuessaan

Terveydenhuolto

Keskustaopiskelijoiden tämän ja ensi vuoden puheenjohtajat ovat huolissaan siitä, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiötä koskevan uudistuksen palveluverkon laajuus jää liian suppeaksi.

Kun vuoden kuluttua 140 000 amk-opiskelijaa pääsee vihdoin tasa-arvoisen opiskelijaterveydenhuollon piiriin, niin järjestelmää koetellaan toden teolla.

YTHS on tiedottanut uudistuksen tapahtuvan saavutettavuuden nimissä mutta uhkakuva on silti olemassa.  

– Oli ilo kuulla eduskunnan panostavan uudistukseen 1,4 miljoonan euron lisärahoituksella. Erityinen kiitos valtiovarainvaliokunnassa vaikuttaneille. Tämä on kuitenkin kertaluontoinen joulupaketti, huomauttaa tulevan vuoden puheenjohtaja Miriam Putula tiedotteessa.

Puheenjohtajakaksikon mukaan nyt tehdyt panostukset eivät vielä varmista opiskelijoiden yhdenvertaisia palveluita.

Yliopisto-opiskelijoiden jonot eivät heidän mielestään saa kasvaa ja amk-opiskelijoiden on päästävä sujuvien palveluiden piiriin. Tämä vaatii hallitukselta ja eduskunnalta jatkossakin rahallisia panostuksia.

– Ministeri Kiurun on varmistettava, että opiskelijoiden oma sote-uudistus toteutuu kattavasti. Valtio on merkittävä rahoittaja uudistuksen astuessa voimaan, ja samalla jokaisen opiskelijan on saatava rahoilleen vastinetta, väistyvä puheenjohtaja Auli Piiparinen linjaa.

Keskustaopiskelijat odottaa innolla alkuvuodesta julkistettavaa YTHS-verkkoa.

– Toiveena ovat laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut. Pientenkään korkeakouluyksiköiden kohdalla palvelut eivät saa karata liian kauas, puheenjohtajat muistuttavat.