Keskustanuoret: Kuntien huolehdittava nuorten harrastusmahdollisuuksista

Keskustanuoret

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla on valmisteltu harrastamisen Suomen mallia, jossa mahdollistetaan jokaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yksi mielekäs ja maksuton harrastus.

Mielekäs harrastus tuottaa nuorelle suurta iloa sekä onnistumisen kokemuksia, keskustanuorten varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma sanoo tiedotteessa.

– Vuoden 2020 koululaiskyselyllä selvitettiin lasten ja nuorten suosikkiharrastuksia. Esiin nousivat muun muassa parkour, ruuanlaitto, mopon korjaus ja kuvataide. Suomen tulee kansallisesti ja kuntatasolla pystyä vastamaan lasten ja nuorten harrastustoiveisiin, hän toteaa.

Kuntavaalien alla keskustanuoret haluaa nostaa esiin kuntien käytössä olevat työkalut lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseksi.

Kansalaisopistojen kurssitarjonnasta on pidettävä kiinni, ja kurssihintojen on oltava maltillisia, jotta jokaisella on mahdollisuus harrastamiseen, järjestö linjaa.

Myös kolmannen sektorin järjestöillä on harrastusmahdollisuuksien tuottamisessa erittäin tärkeä rooli, ja tätä työtä on keskustanuorten mukaan tuettava kuntien järjestöavustuksin sekä tarjoamalla tiloja järjestöjen käyttöön virka-ajan ulkopuolella.  

Kuntien harrastustarjonnassa on muistettava myös kulttuuriharrastukset, kuten musiikin ja muiden taiteiden eri muodot, joissa ammattilaisuuden pohjaa luodaan urheilun tapaan usein jo lapsuudessa, Oinas-Panuma sanoo.

– Harrastuksesta voi saada ammatin, mutta se tai edes harrastuksen tuottama mielihyvä edellyttää harrastusmahdollisuuteen käsiksi pääsemistä.