Keskustan pohjoiset piirit: Finnair ja Finavia vauhdittavat Suomen sisäistä eriarvoistumista

Finnair

Keskustan pohjoiset piirit pitävät pöyristyttävinä lentoyhtiö Finnairin suunnitelmia lentojen lopettamisesta maakuntakentille.

Keskustan Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Peräpohjolan ja Pohjois-Pohjanmaan piirit toteavat kannanotossaan, että Finnair ja lentokenttäyhtiö Finavia ovat tekemässä koronakriisin varjolla pitkän aikavälin ratkaisua, joka vauhdittaa Suomen sisäistä eriarvoistumisen kehitystä.

Piirit muistuttavat, että valtio on parhaillaan pääomittamassa Finnairia 700 miljoonalla eurolla. Piirien mielestä on siksi perusteltua odottaa, että Finnair palvelee kattavilla lentoyhteyksillä suomalaisia ja Suomessa matkaavia.

– Finnair ja lentokenttäyhtiö Finavia viestivät julkisuudessa kannattavuudestaan, mutta näiden yhtiöiden kannattavuuden lisäksi tulisi valtion omistajana tarkastella ja selvittää lisäksi lentoliikenteen alueelle tuomien tulojen ja veronmaksukyvyn kannalta valtionyhtiöiden merkitystä alueille, keskustapiirien kannanotossa sanotaan.

Pohjoiset keskustapiirit vaativat kokonaisharkintaa ennen kuin kotimaan lentoja lakkautetaan tai joku lentokenttä poistetaan kansainvälisestä liikenteestä.

Piirit huomauttavat, että lentokentillä on iso vaikutus alueiden vientiyritysten menestymiseen.

Piirien mielestä valtion omistajana ymmärtää nämä vaikutukset ja huomioida myös ne ohjatessaan omistamiensa yritysten toimintaa.

– Ei ole mielekästä, että pörssiyhtiö Finnair, jonka suurin omistaja on Suomen valtio noin 56 prosentilla osakkeista ja Suomen valtion 100 prosenttisesti omistama Finavia yksinään päättävät lentojen tai jonkin kentän lakkauttamisesta, kannanotossa summataan.