Keskustan Kivisaari toivoo vanhemmille turnauskestävyyttä: "Tehdään se, mikä on kaiken ydintä ja unohdetaan muu hälinä"

Koulut ja päiväkodit

Keskustan kansanedustaja Pasi Kivisaari ymmärtää hyvin, että viime perjantain tarkennus jokaisen 1–3-luokkalaisen oikeudesta lähiopetukseen on aiheuttanut hämmennystä. 

Sivistysvaliokunnan jäsen ja rehtori Kivisaari kuitenkin muistuttaa, että perusasetelma on edelleen sama.

– On yksiselitteistä, että kaikki ne lapset, joille se on mahdollista, ovat kotona. Kouluun ja päiväkoteihin vain ja ainoastaan, jos on pakko, hän painottaa tiedotteessaan.

Kivisaari on huolissaan myös vanhempien jaksamisesta. Hänen mielestään on selvää, että vanhemmuutta koetellaan.

– Itse toivon vanhemmille turnauskestävyyttä. Monet hoitavat niin työtään, lasten kotiopetusta ja muita arjen askareita samanaikaisesti. Samalla huoli toimeentulosta ja perheen tulevaisuudesta lisääntyy.

Ja vaikka kriteerit poistuivat, silti monet ovat juuri niillä kriittisillä aloilla, jossa etätyötä ei voi tehdä. Perheissä luovitaan, koitetaan selvitä arjesta, hän muistuttaa.

Pohjalaisedustajan mukaan suomalainen yhteiskunta kestää tämänkin koettelemuksen.

– Suomalaisille päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja koulutuksen järjestäjille on syytä antaa suuri kiitos. Hädän hetkellä voimme heihin nojata, yhteiskunnan etulinja pitää. He toimivat kaikessa siinä laajuudessa, mikä on nyt mahdollista toteuttaa.

Kivisaaren mielestä myös valtiovallan osalta pitää pyrkiä siihen, että mahdollisimman vähän hämmennetään.

– Kasvatus- ja opetusala sekä vanhemmat ovat monin paikoin äärirajoilla. Oleellista on joustavuus ja luottamus riittävän maalaisjärjen ja paikallisen osaamisen pohjaan.

Pasi Kivisaari näkee tärkeänä, että hädän hetkellä voidaan nähdä myös onnistumisia.

– Jos tilanteesta haluaa positiivista ilmaista, saattaa olla, että muutamassa viikossa on myös otettu digiloikka, joka olisi saattanut jäädä toteuttamatta.

– Poikkeustilojen aikana myös epäoleellisuudet häviävät ja oleellisuudet tulevat käyttöön. Tehdään se, mikä on kaiken ydintä ja unohdetaan muu hälinä, hän korostaa.