Keskustan Kärnä: Maakuntasote oli yksi kynnyskysymyksistä, muistakaan ei voida antaa periksi – ”Ovi heiluu tarvittaessa molempiin suuntiin”

Hallitusneuvottelut

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä huomauttaa, että hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) tänään julkisuuteen kertoma tieto 18 maakunnan pohjalle rakennetusta sote-ratkaisusta ei pitäisi olla yllätys kenellekään.

– Keskustan neuvottelumandaatti rakentuu kaikkiin kynnyskysymyksiimme ja tämä oli yksi niistä. Jos yhdestäkään kynnyskysymyksestä joudutaan antamaan periksi, ei meillä ole enää mandaattia jatkaa neuvotteluja. Niin yksinkertaista se on, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Lappilaisedustaja muistuttaa, että vaikka keskusta meni hallitusneuvotteluihin ”viisi senttiä auki olevasta ovesta”, heiluu tuo ovi tarvittaessa molempiin suuntiin.

– Olemme tehneet kaikille neuvottelukumppaneille selväksi, että me emme voi kynnyskysymyksistämme tinkiä. Muissa asioissa voimme tietysti tulla vastaan ja tulemmekin, hän myöntää.

Hallitusneuvottelut ovat Kärnän mukaan aina kriisi jokaiselle niihin osallistuvalle puolueelle, kun pitää muodostaa yhteinen tahtotila.

– Mutta kynnyskysymykset ovat kynnyskysymyksiä ja jokainen voi lukea, että keskusta ei istu hallituksessa, joka esimerkiksi korottaa yritysten ja yrittäjien verotusta tai kuormittaa maa- ja metsätaloutta uusilla kustannuksilla.