Keskustan Kärnä: Kansalaisaloite norppa-alueiden verkkokalastuskiellosta on epärealistinen – "On hyvin vastenmielistä, että kalastajat on monessa tapauksessa leimattu norpanvihaajiksi"

Verkkokalastuskielto

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä ei pidä ympärivuotista verkkokalastuskieltoa saimaannorpan elinalueilla realistisena.

Asiasta laadittu kansalaisaloite on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi tulevalla istuntokaudella.

– Aloitteen tarkoitus on tietysti hyvä ja kuuttien kuolemia täytyy kyetä ehkäisemään. On kuitenkin valitettavaa, että aloitteessa on lähdetty liikkeelle verkkokalastuksen täyskiellosta, joka ei ole millään muotoa kestävä ratkaisu tilanteen hoitamiseksi, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Kärnä sanoo ymmärtävänsä hyvin, että monet paikalliset ovat esityksestä närkästyneitä.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös paikallisilla olisi halua suojella saimaannorppaa. On hyvin vastenmielistä, että kalastajat on monessa tapauksessa leimattu norpanvihaajiksi, vaikka näin ei ole, hän muistuttaa.

Kärnän mukaan norppakuolemat voitaisiin täyskiellon sijaan estää esimerkiksi asettamalla kalastajille velvoite käyttää heinä-elokuussa ohutlankaisia verkkoja sekä velvoittamalla heidät ankkuroimaan verkot kunnolla molemmista päistä.

– Verkkokalastuksen täyskiellon sijaan on käytettävä pehmeämpiä keinoja. Kalastus on, saimaannorpan lailla, osa paikallista kulttuuria ja elämäntapaa. Verkkokalastuksen kieltäminen kokonaan on ylimitoitettu ja kohtuuton toimenpide, kun kuuttikuolemien ehkäisemiseen on olemassa myös muita keinoja.

Lappilaisedustaja sanoo odotttavansa mielenkiinnolla kansalaisaloitteen käsittelyä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

– Sellaisenaan se ei kuitenkaan arvioni mukaan tule etenemään, vaan ministeriön ja valiokunnan on nyt haettava muut keinot yhdessä paikallisten kanssa.