Keskustan Kalmari vaatii Ruotsin mallia naudanlihaketjuun: laatutuotteesta kunnon hinta
– Ruotsissa koko ketju on sitoutunut Svenskt kött (Ruotsalaista lihaa) -projektiin, sanoi keskustan kansanedustaja Anne Kalmari Jyväskylässä Nautaparlamentissa.
– Viestintä toteutettiin massiivisen kampanjan kautta, jolla varmistettiin näkyvyys TV:ssä, netissä ja kauppojen sisällä. Kerrottiin, miksi kotimainen liha on parempaa ja kalliimpaa tuottaa ja miksi sen pitäisi maksaa enemmän. Luotiin yhteinen merkki, joka vaikutti eniten jalostettuihin lihatuotteisiin. Kampanjan tuloksena merkityn lihan hinta lähti nousuun 2014.
Kalmari korosti, että hinnoista ei sovittu.
– Sovittiin vain menekin edistämisestä. Hinnat määräytyvät edelleen markkinaehtoisesti, mutta ne ovat ovat nyt korkeampia. Ylimääräistä hintaa voidaan jakaa takaisin läpi ketjun.’
Kalmari on kutsunut sekä tuottajien että keskeisten kauppojen ja lihatalojen johdon palaveriin ja on nyt vakuuttunut siitä, että kaikki ymmärtävät tarpeen myös Suomessa. Omavaraisuusastekin on painunut jo 80 prosenttiin.
– Tiedän, että myös kipailuvirastolle malli sopii, sanoi Kalmari.
Suomalainen kuluttaja saa kotimaisia lihatuotteita syödessään tutkitusti Euroopan puhtainta ja riskittömintä ruokaa. Eläinten hyvinvointi on jo nyt korkealla tasolla, mutta se paranee edelleenkin uuden eläinsuojelulain myötä.
– Ruuan turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, se on pitkäjänteisen työn tulos, muistuti Kalmari.
– Meillä on tehty hyvää työtä niin tutkimuksen, koulutuksen, valvonnan kuin neuvonnankin piirissä. Kiitosta täytyy antaa niin Eviralle kuin eläinlääkäreille. Suurimman työn tekevät kuitenkin maatiloilla käytännön ruuantuottajat. Lämpimät, puhtaat ja kuivat sekä kesällä riittävän viileät olosuhteet eivät tule itsestään. Optimiolosuhteisiin on investoitu miljoonia.