Kärnä käärmeissään konsulttitoimistolle – alueellisen tasapainon politiikka päihittää kolmen kasvukeskuksen profetian

Väestönkasvu

Keskustan entinen lappilaiskansanedustaja ja kansanedustajaehdokas Mikko Kärnä kritisoi tuoreessa blogissaan voimakkaasti konsulttitoimisto MDI:n viime viikolla julkaisemaa väestöennustetta, jonka mukaan Suomessa olisi tulevaisuudessa vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua ja valtaosa maan väestöstä keskittyisi Helsinkiin.

– Konsulttitoimiston ”ennusteesta” yritetään tehdä itsensä toteuttavaa poliittista profetiaa, Kärnä kommentoi blogissaan .

Hänestä on hämmentävää, että mikään media ei nostanut tapetille millaisia oraakkeleita MDI:n raportin takana on häärinyt.

– Tunnetuimmat heistä lienevät vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara, joka on aikanaan sanonut että Jyväskylän pohjoispuoli Suomesta tulisi tyhjentää, ja valtiotieteiden tohtori Timo Aro, joka on myös ideologinen kaupungistumisen kannattaja, Kärnä kirjoittaa.

Kärnän mielestä ei ole yllätys, että MDI:n raportissa on päädytty juuri siihen tulokseen mihin on päädytty.

– Suomen aluekehitys on mitä suurimmissa määrin poliittinen valinta, Kärnä korostaa.

Hän uskoo, että tulevina vuosina tullaan käymään kova taistelu alueellisen tasapainon politiiikan ja pakottavan kaupungistamispolitiikan välillä. Itse hän uskoa alueellisen tasapainon politiikan lopulta voittavan.

– Tietyt tahot ovat julistaneet maaseudun tyhjenemistä ja kaupunkien voittokulkua lähes koko itsenäisyytemme ajan, mutta ei! Täällä me vielä olemme, kaikista tuomiopäivän ennusteista huolimatta.

Kärnä toteaa myös, että kaupungistuminen on päättynyt Suomessa laajamittaisena ilmiönä jo vuosikymmeniä sitten, vaikka kaupungistuminen globaalina megatrendinä etenee vauhdilla esimerkiksi Kiinassa, jossa metropoleja nousee kuin sieniä sateella.

– Mitä meillä on? Yksi 650000 asukkaan tuppukylä, Helsinki, jonka väkiluku tuskin ylittää miljoonaa koskaan. Ei kannattaisi pormestari Vapaavuoren paljon paukutella henkseleitä vaan pohdiskella, kuinka saadaan alueellisen tasapainon politiikalla koko maan voimavarat hyödynnettyä. Se on lopulta myös Helsingin etu, Kärnä kirjoittaa.