Juha Iso-Aho:

Vaalit ovat jo nurkan takana

Blogi

Sunnuntain tuloslaskenta antoi pitkästä aikaa hyviä uutisia keskustalaisille. Aktiiviset ehdokkaamme ja muut kampanjoijat selättivät gallupit ja näyttivät, että yhteistyöhakuiselle ja rakentavalle paikallispolitiikalle on tilausta. Erityisen positiivisena voi pitää sitä, että meillä on eniten nuoria valtuutettuja ja alle 40-vuotiaita valtuutettuja on puolueella tasan 500.

Samaan aikaan kovan kampanjoinnin kanssa on eduskunnassa muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunta paiskinut lujasti töitä, ja eilen tiedotettiin pitkään tehdyn soteuudistuksen olevan valmiiksi suuren salin äänestystä varten.

Miljoonien suomalaisten terveydenhuoltoa päästäneen siis vihdoin uudistamaan ja samalla se tarkoittaa aluevaalien (eli maakuntavaalien) pitämistä ensi vuoden alussa.

Aluevaaleista erityisen tekevät sen teemat. Kun hyvinvointialueet ainakin alkuvaiheessa huolehtivat ”vain” sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta, sen voi olettaa rajaavan ehdokasjoukkoakin lähinnä heihin, jotka ovat näistä aloista kiinnostuneita.

Kuitenkin perustettavien maakuntien tai hyvinvointialueiden palveluita tulevat tarvitsemaan aivan kaikenlaiset ihmiset. Sen vuoksi päätöksentekijöinäkin tulisi olla mahdollisimman hyvin edustettuna suomalaisten koko kirjo.

Tarvitaan eri ikäisiä ja -taustaisia, eri asuinaluilta olevia ja eri tavalla terveyspalveluita tarvitsevia maakuntavaltuutettuja, jotta päätöksenteossa tulevat eri näkökulmat mahdollisimman hyvin esille.

Valtuutettujen ei myöskään tarvitse tietää kaikkea vaikkapa terveyskeskuksen toiminnasta. Aluehallinnossa, kuten kunnassa ja valtion tasollakin, esitykset tehdään virkamiestyönä, jota luottamushenkilöt ohjeistavat ja arvioivat.

Maakuntaan tarvitaan siis oppimaan haluavia, suhteellisuudentajun omaavia ja yhteistyöhön kykeneviä ihmisiä. Ei sen enempää eikä vähempää.

Valtaosa hyvistä maakuntavaaliehdokkaista löytyy taatusti nyt kuntiin ehdolla olleiden ihmisten joukosta, mutta kannattaa silti katsella ennakkoluulottomasti myös omien piirien ulkopuolelle. Joitakin voi kiinnostaa maakuntavaalit juuri teemansa vuoksi, vaikkei kuntavaaleihin olisi halunnut tai voinut ehdolle lähteäkään.

Ja te, jotka olitte juuri ehdolla ja vieläkin hieman hengästyttää tehty kampanja. Kiitos ehdokkuudesta!

Sunnuntai toi ehkä voiton riemua tai pettymyksen karvasta kalkkia. Olipa kummin vain, niin kannattaa harkita myös maakuntavaaleihin lähtöä. Ensimmäiset valtuustot ovat avainasemassa muokkaamassa sitä, millaiseksi sinun kotiseutusi palvelut muokkaantuvat.

Pohdi asiaa vaikka kesän yli, mutta älä pidempään. Listat jätetään jo joulukuussa.

Juha Iso-Aho Juha Iso-Aho on keskustan vaalikoordinaattori. Aiemmin hän on toiminut keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtajana.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen