Juha Iso-Aho:

13 päivää

Blogi

Ehdokasasettelun päättymiseen on tänään aikaa kolmetoista päivää. Kahden viikon päästä tiedämme pitkälti, miten kuntavaaleissa käy, sillä niissä menestyminen on suurelta osin kiinni ehdokaslistojen määrästä, koosta ja laadusta. Tämä siis yhtään ehdokkaiden ja puolueiden kampanjatyötä väheksymättä.

Kuntavaalien erikoinen luonne selittyy ehdokkaiden ja vaalipiirien määrällä. Siinä missä eduskuntavaaleissa käydään vaalit 12 vaalipiirissä ja 2500 ehdokkaan voimin, on kuntavaaleissa yli 300 vaalipiiriä 33 000 ehdokasta.

Kuntavaaleissa äänestäjät löytävät oman ehdokkaansa muita vaaleja useammin omista tutuistaan. He ovat joko jutelleet heidän kanssaan tai ainakin joskus tavanneet hänet. Henkilökohtainen kontakti kantaa näissä vaaleissa pitkälle.

Keskustan ehdokashankinta on mennyt eteenpäin samaa tahtia kuin neljä vuotta sitten.

Viimekertainen ehdokasmäärä on täysin mahdollista saavuttaa tälläkin kertaa, vaikka viesti oikeastaan jokaisesta puolueesta on, että ehdokkaiden saaminen on (taas) hieman hankalampaa kuin aiemmin.

Toivon, että jokainen keskustan toimija kävisi vielä omasta puhelimestaan, sähköpostistaan tai vaikka facebook-tililtään läpi tuttunsa ja välittäisi eteenpäin tietoja potentiaalisista ehdokkaista omaan piiritoimistoonsa tai meille tänne puoluetoimistolle. Pistämme tietoja sitten eteenpäin oikeaan paikkaan.

Jos et ole varma, onko jotain tuttuasi jo kysytty, välitä yhteystiedot. Me selvitämme kysymisen tilanteen.

Ehdokastilanne vaihtelee suuresti kunnittain. Jossain listat ovat jo täynnä, toisaalla kaivataan kipeästi lisää nimiä kysyttäväksi.

Pääsääntöisesti voidaan kuitenkin sanoa, että lisää ehdokkaita kaivataan etenkin kaupungeissa. Mikään ehdotettu nimi ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä kuntavaaleissa on kyse paikallisen demokratian toimivuudesta.

On tärkeää, että vaaleissa on ehdolla monipuolinen kattaus erilaisista taustoista ja erilaisilla kiinnostuksen kohteilla varustettuja ehdokkaita. Vain sillä tavoin kuntalaisten huolet ja toiveet tulevat parhaiten otetuksi valtuustossa huomioon.

Näin ollen jokainen kysyttäväksi ehdottaminen on samalla palvelus paitsi puolueelle, niin myös suomalaiselle demokratialle kokonaisuutena.

Ja te, jotka olette jo ehdolle suostuneet. Kiitos teille! Olette demokratian sotureita. Jos haluatte jo aloitella varsinaista kampanjatyötä, niin tässä vaiheessa ehdotukseni on – kysykää ehdokkaita. Kukaan kysyttävä ei ole siitä vielä pahastunut.

Jokainen ehdokas kasvattaa listan yhteisäänimäärää ja helpottaa myös sinun läpipääsyäsi. Ja jos kysyttävä ei ehdolle lähde, hän todennäköisemmin kuitenkin äänestää keskustaa ja sinua, joka häntä ehdolle pyysit.

Tässä vaiheessa, kaksi kuukautta ennen vaaleja, ihmisten pyytäminen ehdolle on myös parasta kampanjatyötä.

Juha Iso-Aho Juha Iso-Aho on keskustan vaalikoordinaattori. Aiemmin hän on toiminut keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtajana.

Kommentit (1)

  • Lukija69

    Kaikella kunnioituksella, mutta vaaleja on syytä siirtää koronan vuoksi. Ei täten kannata ehdokkaiden hötkyillä. Säästäkää rahat ja aika syksylle siirrettäviin vaaleihin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen