Britannian työväenpuolue valmis uuteen brexit-äänestykseen

Kysymys EU-erosta on jakanut pääoppositiopuoluetta
Brexit

Britannian pääoppositiopuolue ilmoitti tiistaina olevansa valmis uuteen kansanäänestykseen Britannian EU-erosta. Aiemmin työväenpuolue ei ole virallisesti kannattanut uutta kansanäänestystä.

Puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo puolueen kannanotossa, että seuraavan pääministerin tulisi laittaa EU:n kanssa aikaansaamansa sopimus julkiseen äänestykseen. Pääministeripuolue konservatiivit valitsee parhaillaan seuraajaa puheenjohtajalleen Theresa Maylle.

Corbynin mukaan työväenpuolue kannattaa Britannian jäämistä unioniin, jos vaihtoehtona on sopimukseton ero tai sellainen sopimus, joka ei suojele taloutta ja työpaikkoja.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta kilpailevat Boris Johnson ja Jeremy Hunt ovat ilmoittaneet olevansa valmiita viemään maan pois unionista lokakuun lopussa ilman sopimusta, jos sellaista ei synny.

Kysymys EU-erosta on jakanut työväenpuolueen rivejä. Monet työväenluokkaiset kannattajat äänestivät EU-eron puolesta vuonna 2016, mutta enemmistö puolueen parlamenttiedustajista kannattaa jäämistä unioniin.

Myös enemmistö kaikista parlamenttiedustajista vastustaa sopimuksetonta eroa sen negatiivisten talousvaikutusten pelossa.