Virolais-Jussin vaalitenttitemppu

Vastustajan psykologinen horjuttaminen on tuttua urheiluareenoilta, mutta on se osattu aina politiikassakin.

Emeritustoimittaja Jyrki Koulumies kertoo mainiossa muistelmateoksessaan Koulumies riittää (Karisto), kuinka vanha kehäkettu Johannes Virolainen yritti horjuttaa hänen itseluottamustaan televisiotentissä vuoden 1982 presidentinvaalien alla.

Koulumiehen mukaan juuri ennen lähetyksen alkua Virolainen ryhtyi juonittelemaan ja heitti hyvin tuntemalleen Koulumiehen tentaattoriparille Antero Kekkoselle: ”Kuules Antsa, mikäs se onkaan tuon sinun vieressäs istuvan kaverin nimi? Mie en sitä millään muista?”

Koulumies sanoo kepulaisen tuttunsa kertoneen myöhemmin, että Virolainen oli todella aikaisemmin miettinyt strategioitaan siltä pohjalta, että koska hän tunsi Kekkosen hyvin, voisi hoitaa tilanteen ”näin karjalaisten kesken” – mutta että ”se toinen voi olla hankalampi pala”.

Koulumies kertoo haistaneensa itsekin kömpelön yrityksen heti ja epäilee Virolaisen ehkä harjoitelleenkin sitä tuoreen Kyllikki-vaimonsa kanssa.

”Minua käytös harmitti silti sen verran, että heti tentin jälkeen kysyin Virolaiselta: ”Muistat sie nyt Jussi?” Jussi ei vastannut mitään, Koulumies kertoo kirjassaan.

Apollon Tietäjät Apollon Tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.