Anna-Mari Vimpari:

Hyssyttely Halla-ahon ympärillä saisi loppua

Blogi

Keskustassa pohditaan paljon perussuomalaisen puolueen olemusta ja miten Jussi Halla-ahon meille heittämään haasteeseen tulisi vastata.

Johtopäätös ei kuitenkaan voi olla, että meidän pitää ryhtyä matkimaan perussuomalaisia. Ihmiskäsitys, jota perussuomalaisten nykyjohto edustaa, on niin kaukana keskustalaisuudesta kun olla ja voi.

Varmasti on heitä, jotka ovat pettyneet keskustaan ja liukuneet lähemmäksi perussuomalaisia. Heitä kannustan pohtimaan omaa ihmiskäsitystään.

Jos on joskus jakanut alkiolaiset arvot, voiko Jussi Halla-ahon johtama perussuomalainen puolue olla oma, uusi aatteellinen koti?

Moni meistä on kasvanut yhteisössä, jossa yhteiskuntaluokat ovat olleet läsnä melko vähän – väitän suomalaisten olevan edelleen aika tasa-arvoisia.

Niin oli ainakin oman lapsuuteni yhteisössä. Vastaavan kasvuympäristön olen pyrkinyt järjestämään omille lapsilleni: Kaikkien kakarat menevät tasalaatuiseen lähikouluun, jossa on hyvät opettajat eikä leikkikavereita määrittele vanhempien lompsanpaksuus.

Perussuomalaiset on äärioikeistolainen puolue ja sellaisena sitä pitää myös ryhtyä keskustassa ja julkisuudessa käsittelemään.

Kaikille taataan Suomessa säälliset olot, mahdollisuuksien tasa-arvo. Luulen sen olevan yksi hyvinvointimme perusta. Ihmiset ovat paitsi tasa-arvoisia, myös kokevat ihmisarvon olevan Suomessa jakamaton.

Oman oikeudentunnon ja tasa-arvokäsitykseni ammennan tästä maisemasta: jokainen meistä on yhtä arvokas riippumatta koulutustaustasta, ihonväristä, synnyinpaikasta, asuinpaikasta, pituudesta, painosta, sukupuolesta, uskonnollisesta vakaumuksesta ja niin edelleen.

Tätä perinnettä soisi jatkossakin vaalittavan. Se on ainakin itselleni jotain hyvin olennaista suomalaisessa yhteiskunnassa. Jopa jotain, josta voin olla ylpeä ja joka omalla kohdallani määrittää myös suhdetta isänmaahan.

Halla-aho venyttää isänmaallisuutta patriotismin ja jopa rasismin suuntaan. Sekö on ollut ja on Suomen vahvuus – Suomi suomalaisille?

Halla-aho on kyllä siistinyt julkiset puheensa ja kirjoituksensa, mutta sallii edelleen joukoissaan rasistisen puheen. Puheen, joka näyttää muuttuvan myös teoiksi ainakin meidän verrokkimaissamme.

Halla-ahon johtama perussuomalainen puolue ammentaa ideologiansa äärioikeistolaisesta ajattelusta.

Myös perussuomalaisten talousajattelu sitä kysyttäessä pohjautuu ”haittamaahanmuuton” karsimiseen. Maahanmuuton torjumisesta ei kyllä löydy sellaista rahasampoa, joka turvaisi Suomen hyvinvoinnin tulevina vuosina.

Nykyinen perussuomalainen puolue on jotain aivan muuta kuin Timo Soinin johtama perussuomalainen puolue. Halla-ahon aatteelliset juuret ovat kaukana SMP:stä.

Eurooppalaisessa kontekstissa perussuomalaiset sijoittuvat äärioikeaan ryhmittymään, jota muun muassa Ruotsidemokraatit ja Soinin johtamat perussuomalaiset pitivät vääränä sateenvarjona omille puolueilleen.

Perussuomalaiset on äärioikeistolainen puolue ja sellaisena sitä pitää myös ryhtyä keskustassa ja julkisuudessa käsittelemään.

Anna-Mari Vimpari Anna-Mari Vimpari on järvenpääläinen perheenäiti ja pitkän linjan politrukki, joka toimii tällä hetkellä keskustan valtiosihteerinä.

Kommentit (1)

  • Lukija16

    Aika moni vaan kipuilee omien talousvaikeuksien kanssa: pienenevät eläkkeet veroprosentin jatkuvasti noustessa,haja-asutusalueella sähkönsiirtohinnat jatkavat nousuaan, turveyrittäjien elinkeino alas ajetaan pikavauhtia veronkorotuksesta johtuen. Samalla seurataan maahanmuuttajien helpon näköistä elämää. Onko ihme, että perussuomalaisten ideologia alkaa kiinnostaa ”tavan kepulaisiakin”.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen