Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Pitkäikäisyys

Monta sataa vuotta – kaikkien aikojen vanhimpien sisarusten listalla myös suomalaisia

21.7.2025 23:00
Lue lisää 
Historia
Tasavallan presidentti Risto Ryti ja ylipäällikkö Carl Gustaf Emil Mannerheim päämajakaupunki Mikkelissä kesäkuussa 1944. Rytin lisäksi Mannerheim oli Ribbentrop-sopimuksen keskeinen vaikuttaja, kuten myös pääministeri Edwin Linkomies. (Kuva: Museovirasto / Historian kuvakokoelma)

Kauhut, nyrkit ja Kuhlmey saatiin pidettyä – presidentin poliittinen itsemurha sai arvostusta vasta vuosikymmeniä myöhemmin

Ryti–Ribbentrop-sopimus sitoi Suomen Saksan syliin, mutta antoi myös pääsyn siitä pois
Lauri Heikkilä 26.6.2024 20:00, muokattu 27.6.2024 8:49
a– a+
Historia

Politiikan raa’at lait ja sodan vielä raaemmat lait kohtasivat tasavallan presidentin työhuoneessa tasan 80 vuotta sitten.

Suomi kävi kesällä 1944 jatkosodan ratkaisutaisteluja. Neuvostoliitto oli aloittanut suurhyökkäyksensä, jolla se tavoitteli ratkaisua Suomen rintamalla.

Ratkaisua halusi Suomikin, mutta sidotuin käsin ei ollut varmuutta, mitä Suomi voisi tehdä ja mikä olisi (Tuntematonta sotilasta lainaten) ”pienimmän riesan tie”.

21. kesäkuuta Suomi tiedusteli Neuvostoliitolta mahdollisuutta rauhaan. Suurvalta ilmoitti hyväksyvänsä vain ehdottoman antautumisen. Tätä Suomi piti liian suurena riskinä, ja taistelut saivat jatkua.

Taistelujen jatkamisessa Suomi oli sidottu Saksaan. Saksan sotilaallinen ja materiaalinen tuki oli edellytys sille, että Suomi kykeni pistämään neuvostojoukoille vastaan.

Tärkeitä olivat esimerkiksi panssarintorjunta-aseet, jotka Suomessa saivat nimet panssarinyrkki ja panssarikauhu. Kannaksen taisteluissa saksalainen lento-osasto Kuhlmey oli Neuvostoliiton läpimurron keskeinen este.

Aseiden lisäksi Saksa toimitti elintärkeää viljaa.

Saksa vaati tukensa ehdoksi, että Suomi sitoutuu jatkamaan sotaa. 22. kesäkuuta ulkoministeri Joachim von Ribbentrop lensi Suomeen ilmoittamaan vaatimuksesta. Ilman sitoumusta sodan jatkamisesta Saksa vetäisi sotilaallisen tukensa välittömästi pois.

Tuossa vaiheessa oli jo selvää, että Saksa häviäisi toisen maailmansodan, joten Saksaan sitoutuminen olisi siksi pidemmällä aikavälillä valtava riski Suomelle.

Joachim von Ribbentrop 1938
Natsi-Saksan valtakunnanulkoministeri Joachim von Ribbentrop esitti vaatimuksen sodan jatkamisesta Suomelle. Sodan jälkeen von Ribbentrop oli yksi Nürnbergin oikeudenkäynneissä kuolemantuomion saaneista natsijohtajista.
(Kuva: Deutsches Bundesarchiv (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-H04810,_Joachim_von_Ribbentrop.jpg), CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Valtionjohto oli ongelmien kehästä äärimmäisen tietoinen. Ratkaisun sorvaaminen oli etenkin pääministeri Edwin Linkomiehen, armeijan ylipäällikkö C. G. E. Mannerheimin sekä tasavallan presidentti Risto Rytin käsissä.

Ryti olisi halunnut viedä sopimuksen eduskuntaan. Selvää oli kuitenkin, ettei eduskunta hyväksyisi sopimusta häviävän Saksan kanssa.

Linkomiehen ja Mannerheimin käsityksen mukaan oli vain yksi ratkaisu.

Johtajavetoinen Saksa uskoisi sitoumusta, jonka Suomen tasavallan presidentti solmisi omalla nimellään ja arvovallallaan. Saksassa valtio oli yhtä kuin johtajansa, joten ehkäpä Saksa ei tajuaisi tiettyä porsaanreikää Suomen valtionpäämiesmallista.

Jos Ryti vakuuttaisi omalla nimellään tasavallan presidenttinä, että Suomi jatkaa taistelua Saksan rinnalla, voisi Suomi irtautua liitosta Saksan kanssa Rytin lopettaessa tehtävänsä tasavallan presidenttinä.

Rytikin tiesi tämän, ja varmisti asian vielä lainoppineilta, jollainen toki itsekin oli.

Presidentti ei vain halunnut tehdä poliittista itsemurhaa. Hän sitoisi vakuutuksellaan Suomen häviävään suurvaltaan, ja olisi rauhaa tehdessä Neuvostoliiton silmätikku. Yhteiskunnallisesti merkittävät virat eivät enää tulisi kysymykseen.

Mannerheim ja Linkomies taivuttelivat Rytiä, ja tämä muutaman tunnin pohdittuaan tiesi, että vaihtoehtoa ei ollut. Valtiomiehen tulisi uhrata itsensä varmistaakseen maansa tulevaisuus.

Ryti–Ribbentrop -sopimus ainakin osti Suomelle lisäaikaa. Sopimuspäivää edeltäneenä päivänä, sunnuntaina 25. kesäkuuta, oli alkanut Talin–Ihantalan ratkaisutaistelu, jossa Suomi muutaman viikon päästä otti torjuntavoiton.

Talin-Ihantalan taistelu vakiinnutti rintamalinjan ollen merkittävä torjuntavoitto Suomelle. Taisteluissa auttoivat esimerkiksi saksalaiset panssarinyrkit, joita kuvassa kantavat kersantit Kalle Niemelä ja Heino Nikulassi. Nikulassi kaatui kuvaamista seuraavana päivänä. (Kuva: SA-kuva)

Rintamalinja vakiintui viimeistään heinäkuussa, ja Suomi alkoi etsiä tietä rauhaan Neuvostoliiton kanssa uudelleen. Elokuun alussa Ryti erosi tasavallan presidentin paikalta, ja Mannerheimista tuli uusi presidentti.

Samalla Ryti–Ribbentrop -sopimus lakkasi olemasta voimassa. Syyskuussa Suomi solmi rauhan Neuvostoliiton kanssa. Neuvostoliiton kannalta tärkeää oli saada yksi rintama alta pois, jotta se kykenisi suuntaamaan kaikki voimansa suoraan Saksaa vastaan.

Samalla Suomi vaihtoi puolta. Rauhanehtoihin kuului saksalaisten ajaminen pois Suomen Lapista. Tästä alkoi Lapin sota, joka jatkui melkein toisen maailmansodan loppuun asti.

Eräs rauhanehto oli sotasyyllisten tuomitseminen. Voittajan miekka osoittaa syylliset, ja Ryti joutui kärsimään kovimman tuomion. Hänelle määrättiin vuonna 1946 kymmenen vuotta kuritushuonetta. Poliittisen ilmapiirin liennyttyä presidentti J. K. Paasikivi armahti edeltäjänsä toukokuussa 1949 runsaan kolmen vuoden jälkeen.

Risto Ryti eli loppuelämänsä hiljaiseloa kodissaan Helsingin Kaivopuistossa. Hän kuoli lokakuussa 1956 67-vuotiaana. Rytin hautajaisissa oli aistittavissa isänmaallisen mielenosoituksen tuntua.

Rytin jälkimaine on muodostunut hyväksi. Hänen uhrauksensa on nähty Suomen pelastaneena tekona tai ainakin kunnioitettavana uhrauksena osana Suomen selviytymistaistelua. Tätä ei kuitenkaan tunnustettu kuin vasta vuosikymmeniä sodan jälkeen ja Rytin jo kuoltua. Neuvostoliiton-suhteiden ylläpidossa ei kylmän sodan aikana haluttu nostaa esille asioita, jotka voisivat vahingoittaa suhteita. Talvi- ja jatkosodista mieluummin vaiettiin.

Suuret suomalaiset -äänestyksessä vuonna 2004 Ryti sijoittui toiselle sijalle kaikkien aikojen suurimpien suomalaisten listalla Urho Kekkosen edelle ja C. G. E. Mannerheimin taakse.

Pääministerinä sodan aikana toiminut Jukka Rangell sekä ex-presidentti Risto Ryti saapumassa sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin Helsingin Säätytalolle vuonna 1946. (Kuva: Museovirasto / JOKA Journalistinen kuva-arkisto / Hufvudstadsbladet)

Myöhempi tutkimus on kyseenalaistanut Ryti–Ribbentrop -sopimuksen tosiasiallisen merkityksen.

Aseavun merkitystä ei tutkimus käytännössä kyseenalaista, mutta esimerkiksi Markku Jokisipilän väitöskirja (2004) huomauttaa, että ratkaiseva aseapu oli annettu jo hyvissä ajoin ennen Ryti–Ribbentrop -sopimusta. Samoin rintamalinja oli vakiintunut jo hieman ennen sopimusta.

Sotatarvikkeet olisivat riittäneet ainakin vuoden 1944 loppuun ja lento-osasto Kuhlmeykin oli antanut ratkaisevan panoksensa ennen von Ribbentropin uhkausta lopettaa apu. Valtakunnanulkoministerin uhkaus oli todennäköisesti myös katteeton, sillä Saksan etu oli, että Suomi onnistui taisteluissaan Saksan avulla.

Saksassa myös tunnettiin Suomen lainsäädännön koukerot, ja Rytin oma vakuutus hyväksyttiin ehkä siksi, ettei Saksan kannalta ollut tärkeää kuin hieman hidastaa Suomen irtoamista sodasta.

Yhtä kaikki Ryti teki ratkaisunsa tilanteessa, jossa oli mahdotonta tietää, mitä tulee tapahtumaan ja tuleeko Suomi ylipäätään selviämään.

Suomi selvisi Euroopan maista yhtenä vähimmin kärsineistä monella mittarilla. Helsinki esimerkiksi oli Lontoon ja Moskovan ohella ainoa sotaa käyneen Euroopan maan pääkaupunki, jota ei missään vaiheessa vallattu. Itsenäisyys säilyi, eikä Suomeen esimerkiksi pakotettu Neuvostoliiton asettamaa kommunistihallitusta, kuten moneen Itä-Euroopan nimellisesti itsenäisenä säilyneeseen maahan. Sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä ei Suomessa vaadittu kuolemantuomioita. Alueluovutuksetkin mukailivat tarkasti sodan loppuvaiheen rintamatilannetta.

Sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä tuomittuja muistettiin vuonna 1947 helsinkiläisen liikkeen näyteikkunassa, Ryti suurimpana syyllisenä eli kärsijänä. Asetelma piti poliisin vaatimuksesta poistaa pian. Ylärivin kuvat vasemmalta: Edwin Linkomies, Risto Ryti ja Väinö Tanner. Alarivin kuvat vasemmalta: Antti Kukkonen, Jukka Rangell, Tyko Reinikka, Toivo Kivimäki ja Henrik Ramsay. (Kuva: Museovirasto / Historian kuvakokoelma)

Lähteitä:

Iso-Markku, Jaana: Suuret suomalaiset. Helsinki: Otava, 2004.

Jokisipilä, Markku: Aseveljiä vai liittolaisia? Suomi, Saksan liittosopimusvaatimukset ja Rytin-Ribbentropin-sopimus. Väitöskirja: Turun yliopisto. Bibliotheca historica 84. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004.

Lue myös

YK: Israel surmannut yli tuhat palestiinalaista avustuspisteiden lähellä loppukeväästä lähtien

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottajan mukaan Israelin armeija on surmannut yli tuhat avustuspisteille ruoka-apua...
22.7.2025 15:14

Svenska Yle: Kolmea epäillään Lucia-neidon kunnianloukkauksesta

Kolmen ihmisen epäillään syyllistyneen kunnianloukkaukseen viime vuoden Lucia-neitoa kohtaan, kertoo Svenska Yle. Rikosepäilyjen...
22.7.2025 15:04

Ulkoministeri Valtonen haluaa muutoksen Gazan tilanteeseen tavalla tai toisella, mutta ei ota kantaa Israelin ja EU:n assosiaatiosopimukseen

Suomi ei Valtosen mukaan muodostanut maanantaina uutta kantaa Israelin tai Palestiinan suhteen allekirjoittamalla Gazan sodan loppumista vaativan lausunnon
22.7.2025 15:01

Aihetunnisteet

Historia jatkosota presidentit Risto Ryti Ryti–Ribbentrop-sopimus toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Suomalaisen varallisuus on keskimäärin kuusinumeroinen – näin suuri osa siitä on perittyä
Uutiset | 20.7.2025 18:30
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Lämpöä on liikaa – Metsähallitus keskeyttää lupamyynnin kahdeksaan kalakohteeseen
Uutiset | 21.7.2025 19:15
Iran syyttää eurooppalaisia ydinsopimuksen noudattamatta jättämisestä
Uutiset | 21.7.2025 11:40
Muistitko puhdistaa ilmalämpöpumpun? – Kriittistä helteillä
Uutiset | 18.7.2025 22:00
Nuorten yleinen tapa voi olla hyödyksi hätätilanteessa
Uutiset | 21.7.2025 20:15
Monta sataa vuotta – kaikkien aikojen vanhimpien sisarusten listalla myös suomalaisia
Uutiset | 21.7.2025 23:00
Moderni ongelma voi haitata lasten kielellistä kehitystä
Uutiset | 21.7.2025 21:00
Historia | Ehtisivätkö natsit ensin? – Kolmiyhteyden jälkeen ei ollut enää paluuta vanhaan
Uutiset | 20.7.2025 21:00
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Ainakin 16 ihmistä haavoittui Ukrainan tekemässä lennokki-iskussa Venäjällä
Uutiset | 15.7.2025 11:21
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Suomalaisen varallisuus on keskimäärin kuusinumeroinen – näin suuri osa siitä on perittyä
Uutiset | 20.7.2025 18:30
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
Lapsettomat jättävät usein sukulaiset pois testamentista
Uutiset | 15.7.2025 20:00
Muistitko puhdistaa ilmalämpöpumpun? – Kriittistä helteillä
Uutiset | 18.7.2025 22:00
Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45

Uusimmat

YK: Israel surmannut yli tuhat palestiinalaista avustuspisteiden lähellä loppukeväästä lähtien
Uutiset | 22.7.2025 15:14
Svenska Yle: Kolmea epäillään Lucia-neidon kunnianloukkauksesta
Uutiset | 22.7.2025 15:04
Ulkoministeri Valtonen haluaa muutoksen Gazan tilanteeseen tavalla tai toisella, mutta ei ota kantaa Israelin ja EU:n assosiaatiosopimukseen
Uutiset | 22.7.2025 15:01
Puolan rannikolta löydettiin suuri öljyesiintymä
Uutiset | 22.7.2025 14:57
HS: Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyjä vakoilutapauksia Suomessa
Uutiset | 22.7.2025 14:50
Zelenskyi: Ex-puolustusministeri johtaa Ukrainan valtuuskuntaa neuvotteluissa Venäjän kanssa – Kreml ei odota läpimurtoa
Uutiset | 22.7.2025 13:32
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Venäjän yrityksiin vaikuttaa Britannian vaaleihin on puututtu
Uutiset | 22.7.2025 12:10
Gazan väestönsuojeluvirasto: Ainakin 15 kuollut ja yli 50 haavoittunut Israelin iskuissa
Uutiset | 22.7.2025 11:21
Saimaannorppa on nyt oma lajinsa – tutkijoiden mukaan uusi asema korostaa lajin ainutlaatuisuutta
Uutiset | 22.7.2025 11:13
Pihoilla vieraillut susi lopetettiin Uudessakaupungissa
Uutiset | 22.7.2025 11:06
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
YK: Israel surmannut yli tuhat palestiinalaista avustuspisteiden lähellä loppukeväästä lähtien
Uutiset | 22.7.2025 15:14
Svenska Yle: Kolmea epäillään Lucia-neidon kunnianloukkauksesta
Uutiset | 22.7.2025 15:04
Ulkoministeri Valtonen haluaa muutoksen Gazan tilanteeseen tavalla tai toisella, mutta ei ota kantaa Israelin ja EU:n assosiaatiosopimukseen
Uutiset | 22.7.2025 15:01
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Keskustalaisuus ei mahdu häränsilmään
Mielipide | 22.7.2025 14:26
Lukijalta: Menestyksemme edellytys on tuottavuuden parantaminen
Mielipide | 22.7.2025 14:23
Lukijalta: Suomi-laiva ajaa vääjäämättä karille
Mielipide | 22.7.2025 14:21
Lukijalta: Oleellista Ulkopoliittisen instituutin harjoittelijan valinnassa on, miltä se näyttää
Mielipide | 22.7.2025 14:18
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Terveyttä vai todennettua sairastavuutta – soten rahoitusmalli korjattava
Mielipide | 14.7.2025 12:41
Lukijalta: Mistä ihmisen tuhoava käyttäytyminen johtuu?
Mielipide | 14.7.2025 13:02
Lukijalta: Demokratian ja diktatuurin perusarvot
Mielipide | 15.7.2025 10:27

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Katri Kulmuni asteli avioon – Pariskunta saa kesällä toisen lapsensa
Uutiset | 29.12.2023 16:35
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste