Zelenskyi sotavankeja surmanneesta iskusta: "Venäjä on terrorismin lähde, kyseessä sotarikos ja tahallinen joukkomurha" – Maat syyttävät toisiaan

Ukrainan sota

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsuu kymmeniä sotavankeja surmannutta iskua tahalliseksi Venäjän sotarikokseksi. Zelenskyi kommentoi Itä-Ukrainan separatistialueelle tehtyä iskua perjantai-illan puheessaan.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan iskusta, jonka sanotaan surmanneen kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja perjantain vastaisena yönä.

– Se oli tahallinen Venäjän sotarikos, tahallinen ukrainalaissotavankien joukkomurha. Yli 50 kuollutta, presidentti sanoi.

Zelenskyi myös toisti jo aiemmin sanomansa, että Venäjä on iskuillaan osoittanut olevansa “tämän päivän maailman suurin terrorismin lähde”.

Venäjän mukaan Ukraina iski lännestä saaduilla Himars-raketinheitinjärjestelmillä pidätyskeskukseen Olenivkassa Donetskin alueella.

Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan iskun olisi teettänyt Venäjän hallintoa lähellä oleva, venäläisen Wagner-palkkasoturiryhmän omistajana pidetty Jevgeni Prigozhin. Kyiv Independentin uutisoimaa väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina on myös kiistänyt kohdistavansa iskuja siviilikohteisiin tai sotavankeihin.

Ukrainalaisten sotavankien joukossa oli Azovin pataljoonan taistelijoita, jotka antautuivat Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa, sanoi muun muassa Venäjän puolustusministeriö.

Puheessaan Zelenskyi kommentoi myös Ukrainan viljankuljetuksia. Presidentti seurasi perjantaina, kun Mustallamerellä lastattiin viljalaivaa.

Zelenskyi sanoi, että viljankuljetukset ovat tärkeitä Ukrainalle, sillä niillä voidaan vahvistaa maan taloutta ja samalla voidaan vaikuttaa globaaliin ruokakriisiin.

– En halua ennustaa mitään, katsotaan miten viljanvientisopimukset pannaan täytäntöön. YK, Turkki ja muut kansainväliset kumppanit ovat vastuussa prosessin turvallisuudesta, presidentti sanoi.

Aiemmin kerrottiin, että viljaa lastattiin perjantaina turkkilaiseen alukseen. Turkkilaisten alusten on arvioitu olevan pienemmässä riskissä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

Ukraina ja Venäjä kirjoittivat viikko sitten sopimuksen, joka salli viljan kuljetuksen joistakin Mustanmeren satamista. Venäjä kuitenkin ampui Odessan satamaa risteilyohjuksilla vain vuorokausi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Tämän jälkeen on kuitenkin tehty valmisteluita viljanviennin käynnistämiseksi.

YK ja Turkki avasivat myös keskiviikkona Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Viljanviennin mahdollistamista on pidetty elintärkeänä, koska Ukraina on yksi maailman merkittävimmistä viljanviejistä.

Kymmeniä miljoonia ihmisiä on uhannut nälänhätä viljakuljetuksien katkettua.