Venyneet siltatyöt pysäyttivät juhannuksen paluuliikenteen Tampereen ja Toijalan välillä viikonvaihteessa – VR:n mukaan yöjunissa oli jumissa tuhansia matkustajia

Lempäälässä ratasillan vaihtotyöt viivästyivät, sillä vanhan sillan purkaminen vei enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, kertoi Väyläviraston apulaisjohtaja STT:lle
Liikenne

Venyneet siltatyöt pysäyttivät juhannuksen paluuliikenteen Toijalan ja Tampereen välillä sunnuntaina ja maanantaina. Perjantaina alkaneet sillanvaihtotyöt Lempäälässä Pirkanmaalla venyivät lähes vuorokaudella ja pysäyttivät tuhansien matkustajien täyttämät yöjunat tunneiksi.

Pääradan junaliikenne käynnistyi uudelleen keskipäivällä maanantaina, kertoi Fintrafficin rataliikennekeskus. Liikenteen odotettiin palautuvan viiveellä normaaliksi.

Lempäälässä sijaitsevan Miemolan ratasillan vaihtotyöt viivästyivät, sillä vanhan sillan purkaminen vei enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, kertoi Väyläviraston apulaisjohtaja Mauri Mäkiaho maanantaina aamupäivällä STT:lle.

–  Sinne rakennettiin uusi silta vanhan viereen, ja työ eteni sillä tavalla, että se vanha silta purettiin pois ja uusi silta siirrettiin sen paikalle. Vanhan sillan purku myöhästyi, se vei paljon enemmän aikaa kuin oltiin suunniteltu. Se työnsi sitten koko muuta aikataulua eteenpäin, siinä tuli tällainen ketjureaktio, Mäkiaho sanoi.

–  Tässä on sellaisia työvaiheita, joita ei voi limittää vaan ne seuraavat toinen toistaan niin, että niitä ei pääse päällekkäin tekemään. Aikataulu on vähän niin kuin rautakanki, joka siirtyy sitten eteenpäin.

Alun perin työn oli määrä olla valmis kello 15:een mennessä sunnuntaina, jotta juhannuksen paluuliikenne olisi päässyt kulkemaan normaalisti.

Mäkiahon mukaan siltatyöt aloitettiin perjantaina, kun juhannuksen menoliikenne oli hiljenemässä. Väylävirasto kertoi maanantaina tiedotteessaan, että osa ratatöiden vaatimista isoimmista toimista ajoitetaan vähäliikenteisiin ajankohtiin, kuten juhannukseen.

–  Työt aloitettiin juhannusaattona, että nämä hiljaisen liikenteen hetket saataisiin käytettyä hyväksi, Mäkiaho sanoi.

VR:n mediasuhteista ja yrityskulttuurista vastaava johtaja Panu Mäenpää vahvisti maanantaina keskipäivällä STT:lle, että junat olivat päässeet liikkeelle.

Mäenpää arvioi, että viivästykset aikatauluissa jatkuisivat ainakin maanantain ajan.

VR:n viestinnästä kerrottiin STT:lle aikaisemmin, että radan avautumista odottavat yöjunat myöhästyisivät enimmillään jopa 13 tuntia aikataulustaan. Sunnuntaina matkaan lähteneissä yöjunissa oli jumissa noin 4000 matkustajaa. Yöjunia oli jumissa Hämeenlinnassa, Parkanossa ja Toijalassa.

VR kertoi, että ravintolavaunuja pyrittiin täyttämään pysähdyspaikoilla koko ajan ja esimerkiksi vettä ajettiin odottaville matkustajille. Maanantai oli hyvin helteinen päivä.

Lisäksi muissa junissa, joissa matkustajamäärät ovat pienemmät, myöhästymisiä arvioitiin tulevan noin 1–3 tuntia.

VR:n mukaan lipun ostaneet saivat muuttaa tai perua matkaliput ilmaiseksi niiltä junavuoroilta, joihin ratatöillä oli vaikutusta. VR pahoittelee ratatöistä matkustajille aiheutunutta haittaa.

Junaliikenteessä oli jo sunnuntaina lukuisia myöhästymisiä, ja VR korvasi sunnuntainakin useita junavuoroja linja-autoilla keskellä juhannuksen paluuliikennettä. Sadat matkustajat joutuivat vaihtamaan junasta linja-autoihin Tampereen ja Toijalan välillä.