Venäjän joukoilla vaikeuksia Koillis-Ukrainassa –  Harkova jälleen pommitusten kohteena

Ukrainan sota

Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan on kohdistunut tykistötulta jälleen lauantaina. Yksi ihminen on kuollut ja viisi loukkaantunut tykistön ja kranaatinheitinten tulituksessa, kertoi Harkovan alueen sotilashallinto viestipalvelu Telegramissa.

Ukraina on pystynyt sodan aikana pitämään lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Harkovan hallussaan, mutta kaupunki on ollut toistuvasti Venäjän asevoimien moukaroitavana.

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjän joukot kärsivät edelleen merkittävistä haasteista Ukrainassa. Venäjä on joutunut yhdistämään ja uudelleensijoittamaan heikentyneitä ja hajanaisia joukkojaan Koillis-Ukrainassa. Monet näistä joukoista kärsivät todennäköisesti heikentyneestä taistelumoraalista, tiedusteluraportissa todetaan.

Raportin mukaan Venäjä pyrkii korjaamaan ongelmia keskittämällä taisteluvoimia, lyhentämällä huoltoyhteyksiä ja yksinkertaistamalla komentoketjuja. Puutteet yksikkötason osaamisessa ja epäjohdonmukainen ilmatuki ovat johtaneet siihen, ettei Venäjä ole onnistunut hyödyntämään täysin sotavoimaansa.

Ukraina sanoi vallanneensa takaisin Ruska Lozovan kylän Harkovan pohjoispuolella ja evakuoineensa satoja siviilejä. Venäjän joukot olivat miehittäneet kylää kahden kuukauden ajan.

–  Se oli kaksi kuukautta hirvittävää pelkoa. Ei mitään muuta, kauheaa ja jatkuvaa pelkoa, kertoi evakuoitu 28-vuotias Natalia.

–  Olimme kellareissa ilman ruokaa kaksi kuukautta, söimme mitä meillä oli, sanoi 40-vuotias Svjatoslav, jonka silmät olivat punaiset väsymyksestä.

Venäjä tekee Ukrainaan ohjusiskuja sukellusveneistä, kertoo uutiskanava CNN. Ukrainan asevoimat on kertonut asiasta jo aiemmin, ja tieto näyttää vahvistuneen, kun Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa risteilyohjuksia laukaistaan merellä sukellusveneestä.

Ukrainan asevoimat sanoi viikko sitten, että Mustallamerellä toimii pari tusinaa Venäjän laivaston yksikköä, mukaan lukien sukellusveneitä.

Ukraina väitti aiemmin tällä viikolla, että Venäjä on iskenyt Mustaltamereltä niin siviili- kuin sotilaskohteisiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Yhdysvaltain ja Naton on lopetettava Ukrainan asevarustelu, mikäli ne ovat todella kiinnostuneita ratkaisemaan ”Ukrainan kriisin”.

Lavrovin lausunnosta uutisoi Kiinan valtion uutistoimisto. Lavrov lisäsi, että Venäjä keskittyy etääntymään Yhdysvaltain dollarista, vähentämään maahantuontia ja vahvistamaan teknologista itsenäisyyttään.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot yrittävät tuhota kaiken elämän Itä-Ukrainan Donbassissa.

Eilisillan puheessaan Zelenskyi sanoi Venäjän iskeneen alueella toistuvasti muun muassa asuinrakennuksia kohti.

–  Jos venäläiset onnistuvat toteuttamaan suunnitelmansa, edes osittain, on heillä yhä tarpeeksi tykistöä ja lentokoneita tuhotakseen koko Donbassin. Aivan kuten he tuhosivat Mariupolin.

Myös Harkovan tilannetta Zelenskyi kuvaili vaikeaksi.