Vastaava päätoimittaja: Uhka vankeudesta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaarantaa vapaan tiedonvälityksen Suomessa

Media

Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa on asetettu syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja toimituspäällikkö Esa Mäkinen saivat syyttämättäjättämispäätöksen.

Niemi ei näe syyttämistä oikeana ratkaisuna.

– Uhka vankeudesta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaarantaa vapaan tiedonvälityksen Suomessa.

– Olemme hyvin pettyneitä ja huolissamme tilanteesta, jossa kolmea journalistiamme uhkaa vankeustuomio tiedonvälitystyönsä takia Suomen kaltaisessa maassa. Kolmikko ei ole paljastanut turvallisuussalaisuuksia. Kaikki HS:n julkaisemat tiedot löytyvät julkisista lähteistä, hän kommentoi tiedotteessaan.

Länsimaisessa avoimessa demokratiassa on Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan mukaan kestämätöntä, että journalistinen työ pyritään ”tällä tavoin kriminalisoimaan”.

– Seisomme täysimittaisesti toimittajiemme takana, Niemi sanoo.

– Syyttäjän tiedotteen mukaan syyte liittyisi myös julkaisemattomien artikkeleiden valmisteluun. Tämä on täysin poikkeuksellista ja merkitsee käytännössä ennakkosensuuria.