Vanhanen perusteli alkoholiveron korotusta ja paimensi edustajia Alkon monopolin tueksi

Eduskunta

Alkoholiveroon tehtävä 50 miljoonan euron korotus on tarpeen valtion tulopohjan turvaamiseksi, perustelee valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Vanhanen huomautti korotusta eduskunnalle esitellessään, että ehkä vasta vuosien päästä kyetään arvioimaan se, oliko kyse indeksikorotuksesta vai laukkasiko inflaatio hieman eri tavalla.

– Sekä polttoaineveron että tämän osalla pidetty tätä indeksitermiä mukana, koska selvästikään yleisessä keskustelussa ei oikein ymmärretä sitä, että silloin, kun vero on tämmöinen senttiä per litra ‑periaatteella, niin sitä veroa inflaatio syö, sen verotuottoa valtion kannalta inflaatio syö.

Vanhasen mukaan tämän vuoksi käytännössä joka vaalikaudella tehdään vastaavia korotuksia.

– Tämän korotuksen perusteella ennustan — ja tässä vetoan menneeseen historiaan — että verotuotto säilyy valtiolla aika hyvin, että tämä veronkorotus ei tule valumaan kovin paljoa ulkomaille.

Monet kansanedustajat vaativat keskustelussa pienpanimoille ja ravintoloille mahdollisuutta ulosmyyntiin.

– Pienpanimoiden etämyynti ja sen mahdollistaminen on nimittäin käsittämättömän hämmentävä vyyhti, koska kansalainen voi tilata ulkomailta rekkalavoittain viinaa ja alkoholia kotiovelle mutta suomalaisista pienpanimoista ei sitten pulloakaan, ja olkoon kyse valkoposkihanhista tai oluttölkistä, niin vedotaan aina Euroopan unioniin, kokoomuksen Marko Kilpi päivitteli.

Vanhanen sanoi, että nämä kysymykset eivät veroministerille kuulu, eikä hänellä ole niihin hallituksen puolelta mitään uutta sanottavaa.

– Mutta uskon, että keskustelun kannalta ymmärrettävämpää on se, jos kaikki selkeästi sitoutuisivat siihen ajatukseen, että me säilytämme Alkon monopolin emmekä romuta sitä, hän napautti.

Vanhanen vastasi ymmärtävänsä kyllä veronkorotuksen kytkennän matkustajatuontiin. Hän kertoi joutuneensa pohtimaan asiaa pääministerinä vuonna 2003, kun Baltian maat olivat liittymässä unioniin.

– Kun ei oikein päätösehdotuksia tullut, niin silloin pääministerinä sanoin — itse olen raitis mies, mutta sanoin, enkä tunne alaa kauhean hyvin — että pudotetaan kolmanneksella meidän veroamme, vastataan sillä tähän Baltian maiden jäsenyyteen, ja niin tehtiin.

Vanhasen mukaan etyylialkoholin kohdalla pudotus oli noin 50 prosenttia

– Ja nyt huomasin, että vasta tämä korotus palauttaa etyylialkoholin sinne noin 50 euron tasolle per litra 100-prosenttista alkoholia. Eli nyt ollaan euromääräisesti samalla tasolla kuin lähes 20 vuotta sitten, mutta se reaalihinta on edelleen huomattavasti halvempi, edullisempi kuin silloin 2004 tapahtuneen korotuksen jälkeen.

Vanhasen mukaan kytkentä erityisesti Baltian maiden suuntaan on vaikea. Vaikka Baltian maat kilpailevat keskenäänkin, ne ovat kuitenkin selvästi koordinoineet verotasojaan.

– Ne ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta siitä huolimatta heilläkin vuosittain tehdään korotuksia ja laskuja vähän sen perusteella, mitenkä matkustajatuonti kehittyy. 

Alkoholivero nousee hallituksen esityksellä vuoden vaihteessa kaikissa juomaryhmissä pääosin yhtä suurena suhteessa juoman sisältämään alkoholiin. Viinin veronkorotus on kuitenkin lievästi suurempi, koska viinien alkoholiverotaso on muita juomia alhaisemmalla tasolla.

Samalla korjataan nykyistä verorakennetta niin, että alkoholittomista juomista perittävä virvoitusjuomavero ei olisi enää korkeampi kuin vähän alkoholia sisältävän oluen tai muun miedon alkoholijuoman alkoholivero litraa kohden laskettuna.

Veronkorotuksen seurauksena alkoholijuomien vähittäismyyntihinnat nousevat arviolta keskimäärin runsaat kaksi prosenttia.