Vanhanen Berlusconista Iltalehdelle: Suomalaisen ruokakulttuurin tuntemus "ei kovin syvällistä"
Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistelee edesmenneen Silvio Berlusconin olleen ”erittäin toimelias henkilö”.
Miehet tapasivat useita kertoja Eurooppa-neuvoston huippukokouksissa. Kaksikon pääministeriaikana EU:n kiertävä puheenjohtajuus ehti olla sekä Suomella että Italialla.
– Hän piti aktiivisesti myös puhelimella yhteyttä, Vanhanen muistelee Iltalehdelle.
– Hän oli välillä vähän epäsovinnainen suhteessa siihen, mihin oli totuttu. Hän toi tietyllä tapaa vakautta Italian politiikkaan, mutta antoi samalla lupalapun kansallismieliselle populismille, joka on vahvistumistaan vahvistunut Italiassa. Hänen poliittinen perintönsä tulee olemaan vaatelias ja monimutkainen juttu, Vanhanen pohtii.
Suomessa Berlusconi muistetaan erityisesti kiistasta EU:n elintarvikevirastosta.
Vanhanen kertoo, että Suomi ja Italia neuvottelivat parin kuukauden ajan siitä, kumpi saa elintarvikeviraston ja kumpi kemikaaliviraston.
– Hän oli kyllä valmis tekemään pragmaattisia kompromisseja, mutta sen kiistan aikana hän kyllä käytti värikästä kieltä, joka osoitti, ettei hän suomalaista ruokakulttuuria kovin syvällisesti tuntenut.
EU:n elintarvikeviraston avajaisissa Italian Parmassa vuonna 2005 Berlusconi kertoi joutuneensa ”sietämään suomalaista ruokaa” käydessään Suomessa.
– Parma on yhtä kuin hyvä ruokakulttuuri. Eiväthän suomalaiset edes tiedä, mitä prosciutto on, pääministeri ryöpytti.
– Barroso (Euroopan komission puheenjohtaja vuosina 2004–2014) voi tänään maistella meidän culatelloamme (paikallinen kinkku) suomalaisen savusilakan sijaan, Berlusconi lisäsi.