Vaisuja kannatuslukuja saaneet siniset ryhtyvät vaaliliittoon kansalaispuolueen kanssa Oulun ja Vaasan vaalipiireissä

Sinisten Mattila uskoo, että mahdollisuuksia olisi kahteen kansanedustajan paikkaan Oulun vaalipiirissä
Politiikka

Hallituspuolue siniset kertoo ryhtyvänsä vaaliliittoon Oulun ja Vaasan vaalipiireissä ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Vaaliliittoon tulee eduskunnan ulkopuolella oleva kansalaispuolue.

Sinisiä edustavan sosiaali- ja terveysministerin Pirkko Mattilan mukaan vaaliliitto on tekninen. Samalla hän kuitenkin arvioi, että sinisiltä ja kansalaispuolueelta löytyy yhteisiäkin teemoja.

14. huhtikuuta pidettävissä eduskuntavaaleissa suomalaiset valitsevat yhteensä 200 kansanedustajaa. Oulun vaalipiiristä valitaan 18 edustajaa ja Vaasan vaalipiiristä 16 edustajaa. Sinisillä on nykyään Vaasan vaalipiiristä kaksi kansanedustajaa ja Oulun vaalipiiristä yksi edustaja.

– Uskon vaaliliitolla olevan mahdollista saavuttaa kaksi kansanedustajan paikkaa Oulun vaalipiirissä, Mattila totesi.

Kansalaispuoluetta edustava Sami Kilpeläinen kertoi samansuuntaisesta tavoitteesta molemmissa vaalipiireissä.

– Vaaliliittojen kautta tavoitellaan, että molemmissa vaalipiireissä saadaan vähintään kaksi kansanedustajan paikkaa, Kilpeläinen sanoi Eduskuntatalon portailla.

Sinisten kansanedustajan Reijo Hongiston mukaan Vaasan vaalipiirissä sinisten ehdokasasettelu on kesken ja ehdokkaille on vielä tilaa.

Viime vuonna perussuomalaisista irtautuneilla sinisillä on tällä hetkellä 18 kansanedustajaa. Ylen ja HS:n mielipidemittauksissa sinisten kannatus on jäänyt vaisuun 1–1,5 prosenttiin.

Näillä luvuilla sinisten ryhmä olisi supistumassa selvästi eduskunnassa tai mahdollisesti häviämässä kokonaan.

Vaaliliiton toisen osapuolen, kansalaispuolueen asioita on viime aikoina ratkottu oikeudessa asti. Konkaripoliitikko, kansanedustaja Paavo Väyrynen ilmoitti viime viikolla, että kansalaispuolueen eduskuntaryhmän nimi muuttuu tähtiliikkeen eduskuntaryhmäksi. Väyrynen on ryhmänsä ainoa jäsen.

– Eduskuntaryhmäni nimi on muuttunut. Edustan nyt Seitsemän tähden liikettä, Väyrynen sanoi viime perjantaina.