Uutissuomalainen: 17-vuotiaiden öinen autoilu aiotaan kieltää

Kielto olisi voimassa jokaisena viikonpäivänä – nuorilla korostuvat yöllä ajetut kolarit
Liikenne

Nuorten kuljettajien onnettomuuksia pyritään ehkäisemään kieltämällä 17-vuotiaiden autolla ajelu öisin kaikkina viikonpäivinä, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaiselle asiasta on kertonut liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Hallituksen on määrä antaa lakiesitys kiellosta tänään. Esityksen mukaan B-luokan ajokortin omistava 17-vuotias ei saa ajaa henkilöautolla puolen yön ja aamuviiden välillä. Toinen rajoitus on, että 17-vuotias nuori voisi kuljettaa autolla kerrallaan ainoastaan yhtä matkustajaa.

Alun perin lakiluonnoksessa 17-vuotiaita kuljettajia koskeva aikarajoitus koski vain lauantaita ja sunnuntaita. Harakan mukaan esitystä on muutettu, koska nuoret ajavat kesäisin yöllä joka viikonpäivä. Nuorten liikenneonnettomuuksissa korostuvat yöaikaiset kolarit.

Keskeinen muutos on myös se, että jatkossa 17-vuotiaat saisivat B-luokan ajokortin ilman tarveharkintaa. Ajokortin saamiseen 17-vuotiaana riittää vanhemmilta saatu suostumus, Harakka kertoo.

Aiemmin liikenne- ja viestintävirasto Traficom on voinut myöntää ajokortin 17-vuotiaalle ”erityisen syyn” perusteella. Viimeisimmässä vuoden 2018 lakiuudistuksessa poikkeusluvan kriteerejä höllennettiin.

17-vuotiaita kuljettajia koskevien lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan lokakuussa.