USU: Keskustan ryhmänjohtaja Pylväs pitäisi koronapassin entisellään

Korona

Keskusta ja RKP pitäisivät koronapassin toistaiseksi nykyisellään, selviää Uutissuomalaisen eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemästä kyselystä.

Kokoomus, vihreät ja nyt-liike puolestaan kannattavat koronapassin muuttamista rokotepassiksi. Näin ollen rokottamattomat eivät enää saisi passia käyttöönsä.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja valta kuuluu kansalle poistaisivat koronapassin käytöstä pysyvästi.

SDP ja vasemmistoliitto eivät ota koronapassin jatkokohtaloon vielä selvää kantaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs katsoo, että rokotepassin lanseeraamisessa on oikeudellisia ongelmia.

– Rokotepassiin liittyy juridisia haasteita, joten koronapassi olisi syytä pitää nykyisellään ja sallia sen käyttö tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjille toistaiseksi.

RKP:n Anders Adlercreutz ei näe tarvetta passin päivittämiselle.

– Mutta on hyvä, että rokotepassia selvitetään. Tärkein kysymys on, millainen passi on käytännössä paras. Tähän vaikuttavat muun muassa se, miten tehokkaina rokotuksia pidetään, mikä tautitilanne on ja miten passin avulla voisi tukea yritysten toimintaa.

Oppositiopuolue kokoomuksen ryhmäpomo Kai Mykkänen näkee, että koronapassi tulee muuttaa rokotepassiksi, kun se otetaan seuraavan kerran käyttöön.

– Nykyisellä levinneisyydellä vuorokauden vanha testitulos ei välttämättä kerro paljon. Sen sijaan rokottamattoman riski joutua sairaalaan ja kuormittaa terveydenhuoltoamme on tuoreenkin tiedon perusteella yli 5-kertainen rokotettuun verrattuna.

Perussuomalaisten Ville Tavio pitää passia eriarvoistavana ja turhana.

– Sen vaikutus tartuntoihin on erittäin vähäinen. Tämä johtuu siitä, että rokote ei estä tartuntoja merkittävästi. Jokainen näkee koronapassin käyttöönoton jälkeisistä tautitilastoista, että perussuomalaiset on ollut oikeassa.

Pääministeripuolue SDP:n Antti Lindtmanin mielestä rokotepassin käyttöönotto on selvittämisen arvoinen ajatus.

Hänestä hankkeen perusoikeuksiin liittyvät näkökulmat on kuitenkin punnittava huolellisesti.