Uimosen kirjan yllätyspaljastus: Presidenttiehdokkaan nimittäminen jäi kismittämään Olli Rehniä – ”Mielsin tunnustelun läpänheitoksi”

Keskusta

Risto Uimosen tuoreen kirjan yllättävintä antia on Olli Rehnin ilmaisema tyytymättömyys tapaan, jolla keskusta hoiti vuoden 2018 presidentinvaalien ehdokkaan asettamisen.

Puolueen johto oli sopinut, että halukkuutta ehdokkuuteen kysytään kolmelta edelliseltä puheenjohtajalta ja entiseltä eurokomissaarilta Olli Rehniltä. Asia päätettiin hoitaa jo hyvissä ajoin vuonna 2016.

Puheenjohtaja Juha Sipilän tehtäväksi tuli puhua mahdollisesta ehdokkuudesta Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen kanssa. Varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen velvoitettiin tiedustelemaan asiaa Olli Rehniltä ja Mari Kiviniemeltä.

Suomen Pankin pääjohtaja Rehn kertoo kirjassa olleensa pettynyt tapaan, jolla keskustelu hänen kanssaan käytiin.

– Anun kanssa tavattiin. Hän kysyi puolihuolimattomasti presidentinvaaleista. Aistin, että jotain oli tekeillä. En antanut täsmällistä vastausta, vaan kerroin, mitä muita suunnitelmia minulla oli, Rehn sanoo.

– En kokenut sitä viralliseksi tiedusteluksi. Pieneen järkeeni ei käynyt, että jo tuossa vaiheessa tunnusteltiin ehdokkuutta. Mielsin Anun tunnustelun kahden hyvän ystävän väliseksi läpänheitoksi. Ei se ollut hyvä ratkaisu, mutta näillä mennään.

Rehnin mukaan hänen kantaansa ehdokkuuteen ei kysynyt kukaan muu kuin Vehviläinen.

– Oli kai tarkoitus tehdä näennäinen tiedustelu, kun oli aika pitkälle rakennettu suunnitelma toisenlaisesta ratkaisusta. Juha olisi voinut puhua minun ja Matti Vanhasen kanssa. Olisimme voineet katsoa yhdessä, kuka lähtee ehdokkaaksi ja miten [Paavo] Väyrynen estetään.

Rehn ei jälkeenpäin osaa sanoa, mitä olisi tehnyt, jos hänen halukkuuttaan ehdokkuuteen olisi oikeasti tiedusteltu jo vuonna 2016.

– Mikäli keskusta olisi toiminut niin, että tulen Suomen Pankkiin ja olen täällä, niin tästä asemasta olisi voinut olla mahdollisuus lähteä ehdokkaaksi. Kun kilpailukykysopimus oli saatu valmiiksi, olisi ollut pohjaa lähteä ehdokkaaksi.

Rehnin mukaan tilanne ei toisaalta ollut vuonna 2016 niin hyvä kuin se olisi voinut olla kesällä 2017.

– Senkin takia valittu aikataulu oli vaikea. Vuonna 2016 ei esimerkiksi tiedetty, että Terrafamen tilanne alkaa parantua, Rehn puntaroi.

Terrafame kuului Rehnin vastuulle kauppa- ja teollisuusministerinä. Hänellä oli  ministerinä myös tärkeä rooli kilpailukykysopimuksen syntymisessä.

Risto Uimonen: Tulos tai ulos. Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi. WSOY, 509 s.