Työmarkkinaosapuolet Ylelle: Ratkaisuja synnyttävä ennen vuodenvaihdetta

Työmarkkinat

Yhteiskuntasopimuksen suhteen on synnyttävä ratkaisuja tämän vuoden puolella, sanoivat työmarkkinaneuvottelijat Ylen aamu-tv:ssä.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi, että ratkaisun on ehdottomasti synnyttävä kuluvan vuoden puolella.

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kommentoi, että Häkämiehen arvio aikataulusta on hyvä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan neuvotteluissa on jo syntynyt kaikkien takarajojen paukkumisennätys.

Yhteiskuntasopimuksen kohtalo on näyttänyt entistä epävarmemmalta, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti jättäytyvänsä pois sopimuksesta. Lylyn mukaan sopimuksen aikaansaaminen on silti edelleen ensisijainen vaihtoehto neuvotteluissa.

– Se on se vaihtoehto, mitä tässä yritetään pöydässä pitää ja pysyä pöydässä myöskin, hän sanoi.

Häkämiehen mukaan kustannustason alentamisen ja kilpailukyvyn parantamisen ohella tärkeää on myös palkkaratkaisun aikaansaaminen.

Palolan mukaan on päivänselvää, että neuvotteluissa pyritään lopputulokseen, jolla vältetään pakottava lainsäädäntö hallituksen kilpailukykytoimenpiteistä ja samalla hakemaan palkkaratkaisu, joka tuetaan suomalaista kilpailukykyä ja palkansaajien ostovoimaa.

Yhteiskuntasopimus-saagan seuraava käänne on todennäköisesti sunnuntaina, kun SAK:n työvaliokunta arvioi edellytyksiä yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkolle.

Keskustelijat eivät vielä tarkemmin ennakoineet ensi viikon tapahtumia, koska työvaliokunnan päätökset saattavat vaikuttaa niihin.

Yle uutiset