Työllisyysaste kasvoi tammikuussa 73,4 prosenttiin, mutta Tilastokeskuksen yliaktuaari ei innostunut: "Jätetään samppanjapullojen poksauttelu myöhemmäksi"
Työllisten määrä lisääntyi tammikuussa selvästi, mutta myös työttömien määrä oli nousussa vuoden takaisesta. Työllisiä oli 46 000 ja työttömiä 15 000 enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus.
Työllisyysasteen trendiluku oli tammikuussa 73,4 prosenttia ja työttömyysasteen 6,8 prosenttia. Työllisiä oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa kaiken kaikkiaan 2,5 miljoonaa ja työttömiä noin 200 000.
Eri suuntiin kehittyvät luvut herättivät asiantuntijoissa ristiriitaisia tunnelmia.
Varovaisesti työllisyysasteiden kasvulukuihin suhtautui Tilastokeskuksen työvoimatilastoissa yliaktuaarina työskentelevä Pertti Taskinen. Hän kirjoitti Tilastokeskuksen blogissa, että muutokset ovat ”yllättävän, jopa epäuskottavan suuria”.
Työllisten määrän kehitys ylittää virhemarginaalin rajat, mutta Taskisen mukaan sattuma voi silti heiluttaa yksittäisen kuukauden lukuja. Hän huomauttaa, että marras- ja joulukuussa työllisten määrä kehittyi vain vaimeasti.
– Työvoimatutkimuksessa tulee seurata yhtä lailla neljännesvuositason lukuja, joissa virhemarginaali kapenee, Taskinen kirjoittaa.
Hän lisää, että työllisyyden kasvu hiipui selvästi vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2018.
– Jätetään samppanjapullojen poksauttelu myöhemmäksi ja katsotaan ensin helmi- ja maaliskuun luvut, ennen kuin tehdään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä työllisyyden äkillisestä muutoksesta ylöspäin.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki kommentoi työllisyysasteen kasvun tarkoittavan hyvää Sanna Marinin (sd.) hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitteelle.
Kotamäki kuitenkin patisti hallitusta uusiin työllisyystoimiin. Kotamäki kiinnitti huomiota erityisesti työttömyysasteeseen, joka ei hänen mukaansa ole ”käytännössä muuttunut” 15 kuukauteen.
– Rakenteellinen työttömyyden taso ei laske ilman rakenteellisia toimia, Kotamäki sanoi tiedotteessa.
Työllisyysaste tarkoittaa 15–64-vuotiaiden työllisten osuutta samanikäisestä väestöstä. Työllisten ja työttömien määrä voi lisääntyä yhtä aikaa, jos työmarkkinoille tulee lisää väkeä etsimään töitä.
– Vaikuttaa siltä, että työvoima on nopeassa kasvussa, johtava asiantuntija Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä kommentoi samanaikaisesti kasvavia lukuja Twitterissä.
TE-toimistoissa oli tammikuun lopussa yhteensä runsaat 250 000 työtöntä työnhakijaa, kertoo puolestaan työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus.
Määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä väheni 2 500 työnhakijalla.
Avoinna TE-toimistoissa olevien työpaikkojen määrä lisääntyi 12 000 kappaleella, ja niitä oli tammikuussa runsaat 146 000 kappaletta.
Ministeriön mukaan uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin tammikuussa noin 93 000 kappaletta, mikä oli lähes 6 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ministeriön tiedot perustuvat alueellisten TE-toimistojen asiakasrekisteriin, kun taas Tilastokeskus laatii oman työvoimatutkimuksensa otostutkimuksena.