Tilaisuus tekee pyörävarkaan yhä useammin – polkupyörävarkaudet kasvoivat koronavuonna viidenneksen

Pyöräily

Polkupyörävarkauksia ilmoitettiin viime vuonna yli 20 prosenttia edellisvuosia enemmän, kertoo POP Vakuutus. Kasvua selittää osittain työmatkapyöräilyn ja pyöräretkeilyn kasvanut suosio koronavuonna.

Polkupyörävarkaudet ovat jälleen yleisin kotivakuutuksesta korvattava rikosvahinko, ja niitä ilmoitetaan selkeästi eniten kesäkuukausina. Varkaat vievät myös pyörien osia ja varusteita.

–  Kaikista arvokkaimmat maantie-, city- ja sähköpyörät ovat hyvän jälleenmyyntiarvonsa takia varkauslistojen kärjessä. Samoin erityisesti nuorten suosimia Jopoja kirjataan paljon varastetuiksi vuosittain, toteaa POP Vakuutuksen omaisuuskorvausten palvelupäällikkö Ina Hämäläinen.

Useimmiten varas vie pyörän taloyhtiön pyöräkellarista tai -varastosta, yksityiseltä pihalta tai isoilta pyöräparkeilta esimerkiksi ostoskeskusten luota.

Tärkein tapa säilyttää pyöränsä on pitää se lukittuna huolellisesti. Lukitun pyörän anastaminen vaatii vorolta enemmän aikaa ja vaivaa, mikä voi vaikuttaa ratkaisevasti.

Kunnon lukko voi olla myös vakuutusyhtiön ehto sille, että varkautta korvataan.

–  Kannattaa tarkastaa, mitä oman vakuutusyhtiön ehdot sanovat lukon vaatimuksista. Yhtiöittäin on myös eroja polkupyörien maksimikorvausmäärissä, joka kiinnostaa etenkin kovin arvokkaiden pyörien omistajia, Hämäläinen kehottaa.

Lukon kannattaa mieluiten olla esimerkiksi massiiviterästä. On myös hyvä ottaa mukaansa pyörän varusteet, kuten valot ja varustelaukut, sillä nekin kelpaavat varkaille.

–  Mahdollisimman järeä lukko voi ainakin vaikeuttaa varkautta, vaikka se ei takaakaan sitä, ettei pyörää varastettaisi. Paras onkin, että säilyttää pyörän aina lukitussa varastossa tai vastaavassa. Moni pyöräharrastaja tuo pyörän kotinsa eteiseen tai parvekkeelle, Hämäläinen kertoo.

Varkauden sattuessa poliisin ja vakuutusyhtiön kanssa asioimista helpottaa, jos pyörästä on valokuva ja ostokuitti on tallessa.