Teknologiateollisuuden synkkenevät talousnäkymät tuovat lisää varjoja syksyn työmarkkinakierrokselle – "Kaikki isot asiat ovat yhtä avoinna"

Työmarkkinakierros

Poikkeuksellisen haastavaa työmarkkinatilannetta ei ainakaan helpota Teknologiateollisuuden keskiviikkona julkaisemat talousnäkymätiedot.

Lähes kaksi kolmasosaa alan teollisuusyrityksistä kertoi liiton tilauskanta- ja henkilöstötiedustelussa, että on saanut loppukesän ja alkusyksyn aikana vähemmän tilauksia kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

– Myös tarjouspyyntöjen määrä on pudonnut voimakkaasti, Teknologiateollisuus kertoi.

Teknologiateollisuus painottaakin nyt entistä enemmän sitä, että Suomen kustannuskilpailukyvyn merkitys kasvaa. Teknologiateollisuus on päänavaajan roolissa syksyn työmarkkinakierroksella.

Vientiteollisuuden kannalta keskeisten Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton nykyinen sopimus päättyy lokakuun lopussa. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelutulos antaa suuntaa meneillään olevalle liittokierrokselle.

Se, miten ne ratkaisevat kiky-tuntien kohtalon ja millaiset palkkaratkaisut ne saavat aikaan, vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä muut liitot vaativat.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, ettei liittokierroksen päänavaajan rooli ole helppo ja on iso haaste saada ratkaisut aikaan ensi viikolla.

– Tällä hetkellä kaikki isot asiat ovat yhtä avoinna, Helle sanoo.

Sekä Helle että Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanovat, että isot kysymykset ovat edelleen auki. Aallon mukaan neuvottelutulos on saatu muutamista pienemmistä asioista.

Ratkaisu on kuitenkin molempien mukaan mahdollista saada ensi viikolla.

Suurin kipupiste on kiky-sopimuksen myötä tullut työajan pidentäminen, josta työntekijäpuoli haluaa eroon. Helle toisti tiedotustilaisuudessa, että Teknologiateollisuuden tärkein tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen.

Helteen mukaan kilpailukyvyn parantamisella pidetään työllisyyttä yllä tai jopa parannetaan sitä haastavassa tilanteessa.

– Nyt kun näkymä talouteen on synkkenemässä, ei kannattaisi tehdä ratkaisuita, joissa päädytään työajan lyhentämiseen, koska tällainen lopputulos heikentäisi yritysten kilpailukykyä ja heikentäisi mahdollisuutta työllistää, hän sanoo.

Teollisuusliiton Aalto huomauttaa puhelimitse, ettei Teknologiateollisuus ole missään vaiheessa ilmoittanut, mihin verrattuna kilpailukyvyn tulee parantua.

Aallon mukaan Teollisuusliitto hakee jäsenilleen ratkaisua, joka kasvattaa jäsenten ostovoimaa ja joka myös turvaisi sen, että yritykset pystyisivät parantamaan kilpailukykyä.

– Arvioimme tarkkaan, mikä palkankorotusten taso on ollut naapurimaissa ja arvioimme, mikä on ollut tuottavuuden kasvu, ja näistä elementeistä palkankorotusvara syntyy, Aalto sanoo.

Vaikka Teollisuusliitto on tottunut olemaan päänavaajaroolissa, tällä liittokierroksella tilanteesta tekee poikkeuksellisen se, että useat liitot ovat ilmoittaneet tavoitteekseen, että ne saavat Teollisuusliittoa paremmat sopimukset.