Taloustieteen Nobel-palkinto kahdelle kestävän kehityksen tutkijalle

Tutkimuskohteina talouden suhde ilmastonmuutokseen ja innovaatioihin
Nobel-palkinnot

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi eli niin sanotun taloustieteen Nobel-palkinnon saavat ilmastonmuutoksen ja talouden suhdetta tutkinut William Nordhaus sekä innovaatioita ja taloutta tutkinut Paul Romer.

Nordhaus ja Romer ovat molemmat yhdysvaltalaisia.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian mukaan Nordhaus ja Romer ovat tarkastelleet tutkimuksissaan kestävää talouskasvua. Tiedeakatemian mukaan Nordhaus ja Romer ovat tutkimuksillaan laajentaneet taloustieteellisen analyysin alaa siihen, miten markkinatalous toimii suhteessa luontoon ja tietoon.

Nordhaus on tiedeakatemian mukaan yhdistänyt tutkimustyössään ilmastonmuutoksen ja makroekonomisen analyysin. Romer on puolestaan yhdistänyt työssään teknologiset innovaatiot ja makroekonomisen analyysin.

Nordhaus, 77, työskentelee Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa. Romer, 62, työskentelee New York Universityssä. Hän on työskennellyt aiemmin Maailmanpankin pääekonomistina.

Nordhausia ja Romeria on pidetty eturivin Nobel-ehdokkaina viime vuosina.

Palkitut jakavat yhdeksän miljoonan Ruotsin kruunun eli noin 860 000 euron palkintosumman. He saavat palkintonsa Tukholmassa 10. joulukuuta järjestettävässä palkintoseremoniassa.

Taloustieteen Nobel ei ole virallisesti Nobel-palkinto, sillä se ei ole Nobelin itsensä perustama. Nobel-säätiö on myöntänyt sitä vuodesta 1969 lähtien.

Viime vuonna palkinto myönnettiin yhdysvaltalaiselle Richard H. Thalerille, jota pidetään käyttäytymistaloustieteen perustajana. Vuonna 2016 palkinnon puolestaan saivat suomalainen Bengt Holmström ja yhdysvaltalainen Oliver Hart sopimusteoriasta.

Taloustieteen palkinnon saajien julkistaminen päättää tämänvuotiset Nobel-julkistamiset. Viime viikolla julkistettiin lääketieteen, fysiikan ja kemian palkintojen saajat sekä Nobelin rauhanpalkinnon saajat. Kirjallisuuden tämän vuoden Nobelin palkinnon saajan julkistaminen on lykätty ensi vuoteen Ruotsin akatemiaa riepotelleen raiskausskandaalin takia.