Talouden Nobel-palkinto kolmelle köyhyystutkijalle – Esther Duflo vasta toinen nainen, joka saanut palkinnon

Nobelit

Talouden Nobel-palkinto on myönnetty kolmelle köyhyystutkijalle. Yhdysvaltalaiset Abhijit Banerjee ja Michael Kremer sekä ranskalais-amerikkalainen Esther Duflo ovat tutkineet keinoja vähentää maailman köyhyyttä.

Tuomariston mukaan palkinnonsaajat ovat löytäneet tehokkaita keinoja köyhyydenvastaisessa taistelussa palastelemalla vaikeita ongelmia helpommin käsiteltäviksi kysymyksiksi, joihin on löytynyt vastauksia käytännön kokeiluista.

Duflo on vasta toinen nainen, jolle talouden Nobel-palkinnon 50-vuotisessa historiassa on myönnetty tämä palkinto. Hän on 46-vuotiaana myös nuorin palkinnon saaja.

Duflo on toiminut Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman neuvonantajana ja on naimisissa toisen palkinnonsaajan, Intiassa syntyneen Banerjeen kanssa.

Banerjee, 58, ja Duflo ovat professoreita Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa. Kremer, 54, työskentelee professorina Harvardin yliopistossa.

Palkinnon arvo on yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunuaa eli noin 830 000 euroa.

Viime vuonna kunnianosoituksen sai kaksi tutkijaa, jotka olivat kehittäneet malleja osoittamaan innovaatioiden ja ilmastopolitiikan yhdistämistä talouskasvuun.

Ainoana suomalaisena palkinnon on saanut Bengt Holmström vuonna 2016.

Palkinto on viralliselta nimeltään Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Seuraavan kerran Nobel-palkintoihin palataan joulukuussa, kun sekä Tukholmassa että Oslossa järjestetään näyttävät seremoniat palkituille.