SuPerin Paavola teilaa hoitajamitoituksen muutokset – "Määrä ei riitä edes WC-käynteihin"

Hoitajamitoitus

Vanhustenhoidon hoitajamitoitus on jälleen ajankohtainen. Hallitus suunnittelee pudottavansa mitoituksen 0,5:sta 0,4–0,5:een.

Mikä on SuPerin mielestä oikea ja kohtuullinen mitoitus, puheenjohtaja Silja Paavola?

SuPerin kanta on, että 0,5–henkilöstömitoituksella ihmiselle annetaan ruoka ja päivittäinen hygienia.

Mitoitus ei riitä hoitoon, joka lähtisi ihmisen omista voimavaroista. Toimintatavassa on se suuri riski, että ihminen menettää halun toimia itsenäisesti.

Henkilökuntamäärä ei myöskään riitä lisääntyneen virtsaamistarpeen aiheuttamiin tihentyneisiin WC-käynteihin, aktiviteeteista ja ulkoilusta puhumattakaan.

Mitoitus tarkoittaa, että 15-paikkaisessa hoitokodissa henkilökuntaa on aamuvuorossa kaksi, illassa kaksi, yövuorossa yksi ja vapaalla 2,5.

Perhe ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on puhunut hoitoisuudesta. Onko mahdollista, että lukujen sijasta henkilökunnan määrä määräytyisikin tarpeen eli sen mukaan, kuinka paljon hoivaa vanhukset tarvitset?

Olemme ministeri Rehulan kanssa samaa mieltä siitä, että hoitoisuus on määräävä tekijä, mutta tosiasiat on tunnustettava. Hoidettavat ovat todella paljon hoitoa vaativia.

Kunnat ovat jo vuosia kiristäneet hoitoon pääsyä. Hoitoon pääsee paljon apua päivittäin tarvitseva henkilö, joka ei kykene omaehtoiseen lääkitsemiseen tai muuhun hoitoonsa.

Vanhuus ei ole sairaus, mutta jo olemassa olevat sairaudet heikentävät vanhuksen kuntoa.

Hoitoa vaarantamatta henkilökuntaa ei voi mitenkään vähentää. Sairaala- ja muut kustannukset nousevat ihan varmasti.

Kuinka suuri merkitys on hoitopaikkojen toimintakulttuurilla, työnjohdolla ja esimiestyöllä hoidon laadussa?

Jonkinlainen merkitys eittämättä hoitokulttuurilla ja toimintatavoilla on. Jos toimintavoissa huomaa virheitä, pitää puuttua heti.

Kannustamme myös lisäoppimiseen. Mutta 0,4-mitoituksessa ei esimiehelläkään enää ole vermeitä, kuin yrittää suoriutua päivästä.