Suomi kokoaa EU-maiden yhteistä vetoomusta Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisojen vuoksi – ministeri Saarikko tukee lajiliiton kriittistä linjaa IIHF:ssä

Ministeri ei ainakaan vielä ota kantaa, pitäisikö Leijonien jättää pelaamatta Valko-Venäjällä, jos kisoja ei siirretä
Jääkiekon MM-kisat

Suomi kerää EU-maiden tukea vetoomukseen ihmisoikeuksien puolesta ensi kevään Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisojen takia.

–  Vetoomuksessa korostetaan, miten EU-maiden pitäisi kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia ja syrjimättömyyttä ja miten näitä arvoja tulisi edistää yhteiskunnan kaikilla sektoreilla, urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle lauantaina.

Suomen aloitteesta syntynyt vetoomus liittyy yleisesti arvokisojen järjestämisen perusteisiin, mutta se annetaan juuri ensi kevään jääkiekkokisojen vuoksi. Vetoomus käsitellään 1. joulukuuta urheiluministerien kokouksessa, jonka puheenjohtajana toimii Saksa.

Saarikko kertoo, että hän on tukenut Suomen jääkiekkoliiton kriittistä suhtautumista siihen, että kisat pidettäisiin Valko-Venäjällä.

–  Olen hyvin tyytyväinen siitä linjasta, mitä [IIHF:n varapuheenjohtaja] Kalervo Kummola myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa on edustanut, mutta asia on kesken ja mailla on erilaisia suhtautumisia tilanteeseen, Saarikko sanoo.

Kummola on antanut kisojen järjestämisestä Valko-Venäjällä useita kriittisiä lausuntoja. Hän toisti kantansa Twitterissä lauantaina.

–  Kantani Valko-Venäjän ihmisoikeuskysymyksiin ei näytä vieläkään olevan kaikille selvä, vaikka olen sen kymmenen kertaa sanonut. Mielestäni kisoja ei pidä viedä Minskiin ja uskon, että näin myös käy, Kummola kirjoitti.

Saarikon mukaan Suomen kanta ei yksinään riitä. EU-maiden vetoomuksen tarkoituksena on kerätä tukea kannalle Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää kohtaan.

Hän ei ainakaan vielä ota kantaa, pitäisikö Suomen jättää pelaamatta Valko-Venäjällä, jos kisoja ei siirretä.

–  Edetään vaihe kerrallaan. Nyt on olennaista, että saataisiin kansainvälinen rintama Suomen kanssa samoille linjoille.

Vastaava vetoomus annettiin myös vuonna 2013 edellisten Valko-Venäjällä pidettyjen jääkiekon MM-kisojen alla.

Sen allekirjoitti EU-maiden enemmistö. Opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan myös uusitun vetoomuksen taakse saadaan suuri joukko jäsenmaita.

Päätöksen kisapaikasta tekee IIHF, jolta ei odotuksista huolimatta ole vielä saatu linjausta asiaan.

Ensi kevään jääkiekon MM-kisojen pelaaminen Valko-Venäjällä on kerännyt syksyn aikana voimakasta arvostelua sen jälkeen, kun maan istuva presidentti Aljaksandr Lukashenka valittiin jatkokaudelle laajasti vilpillisinä pidetyissä vaaleissa.

Lauantain pääkirjoituksessaan arvosteluun yhtyi Helsingin Sanomat, joka vaati jääkiekkopäättäjiltä suoraselkäisyyttä.

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan Suomen liiton kanta on selvä ja viestitty IIHF:lle: jääkiekon MM-kilpailuja ei voitaisi liiton mukaan näillä näkymin pelata Valko-Venäjällä keväällä.

–  Ensisijainen vastuu ja toimenpidevelvollisuus on IIHF:llä. Heidän pitää tehdä ratkaisuja tässä asiassa. Sen jälkeen kun IIHF on tehnyt ratkaisunsa, on tarvittaessa meidän omien pohdintojemme aika, Nummela sanoi STT:lle.

Loppukesästä toinen MM-isäntämaa Latvia ilmaisi haluttomuutensa järjestää MM-kilpailut yhdessä Valko-Venäjän kanssa.

Nummelan mukaan MM-kilpailut vuoden tärkeimpänä tapahtumana pitäisi pystyä pelaamaan.

–  Jo kaksi kuukautta sitten olemme viestittäneet IIHF:lle muiden Pohjoismaiden kanssa, että tarvitaan varasuunnitelma kisojen pelaamiseksi muualla, jos tilanne Valko-Venäjällä on sellainen, ettei siellä ole mahdollista pelata.