Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen

Nato-jäsenyys

STT:n tietojen mukaan Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen Brysselissä. Liittymispöytäkirja on tarkoitus allekirjoittaa huomenna. Sen jälkeen Suomi on sotilasliiton tarkkailijajäsen.

Liittymiskeskusteluissa käytiin läpi Nato-jäsenyyden velvoitteita ja Pohjois-Atlantin sopimusta, johon Suomi sitoutuu. Suomea edusti neuvotteluvaltuuskunta, jota johti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto on paikalla myös huomenna, kun Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitetaan Naton päämajassa.

Aiemmin keväällä prosessia kuvaillut Nato-virkamies on nimittänyt keskusteluja ”vihkivalojen vannomiseksi”. Tapaamisen tarkoitus on lähinnä varmistaa, että hakijamaa ymmärtää, mihin on sitoutumassa.

Keskustelut olivat ripeät ja Suomen osalta ohi jo alkuiltapäivästä. Myös Ruotsin liittymiskeskustelut oli ajoitettu maanantaille.

Suomen neuvotteluvaltuuskunnassa oli jäseniä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, Puolustusvoimien Pääesikunnasta, valtiovarainministeriöstä sekä Suomen Nato-erityisedustustosta.

Liittymiskeskustelut koskivat puolustus- ja sotilaallisten kysymysten lisäksi poliittisia ja oikeudellisia kysymyksiä, resurssikysymyksiä sekä tietoturvallisuutta.

Poliittisiin kysymyksiin sisältyi muun muassa terrorismin torjunta, joka on ollut viime viikkoina puheenaiheena erityisesti Nato-maa Turkin vuoksi.

Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton tarkkailijajäseniä, kun 30 Nato-maata ovat allekirjoittaneet liittymispöytäkirjan. Allekirjoitustilaisuus on tiistaina Naton päämajassa Brysselissä.

Nato-maita allekirjoitustilaisuudessa edustavat niiden Nato-suurlähettiläät. Paikalla ovat myös ulkoministeri Haavisto ja hänen ruotsalaiskollegansa Ann Linde.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa Nato-maissa. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Toisaalta esimerkiksi Kanada ja Saksa ovat ilmoittaneet käyttävänsä ratifioinnissa nopeutettua menettelyä. Kierroksen lopullista kestoa on kuitenkin vaikea arvioida. Nähtäväksi jää, toteuttaako Turkki uhittelujaan uusista viivästyksistä sen, Suomen ja Ruotsin tekemän asiakirjasopimuksen erilaisten tulkintojen takia.

Tämän viikon torstaina ulkoministeri Haavisto kertoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle Nato-huippukokouksesta ja Suomen jäsenyysprosessista. Eduskunta on edellyttänyt, että se pidetään hyvin informoituna Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä.

Juttua muokattu klo 18.12: päivitetty ja lisätty tietoja neuvotteluista.