Suomalaisetkin suututtanut pääministeri erosi 10 vuotta sitten

Italia

Talouspolitiikka ei ehkä ole se asia, josta Silvio Berlusconi ensisijaisesti tunnetaan. Monen kohun keskipisteessä ollut italialaispoliitikko joutui eroamaan pääministerin paikalta kuitenkin juuri talouspolitiikan takia.

Tasan kymmenen vuotta sitten, 12. marraskuuta 2011 Italian parlamentti äänesti maan vuoden 2010 tilinpäätöksestä. Talouskriisin vuosina Italia oli joutunut tekemään lukuisia leikkauksia, eikä lamantorjunnan katsottu onnistuneen parhaalla mahdollisella tavalla.

Oppositio boikotoi tilinpäätösäänestystä, ja 630-paikkaisessa parlamentissa oli 308 ihmistä paikalla äänestämässä tilinpäätöksen puolesta. Enemmistö ei kuitenkaan ollut paikalla, ja vaikka tilinpäätös menikin läpi, katsottiin, että koska enemmistö (316 henkeä) ei ollut paikalla puoltamassa päätöstä, tämä oli epäluottamus pääministeri Berlusconia kohtaan.

Berlusconi katsoi, ettei hänellä ole luottamusta jatkaa, ja hän erosi samana päivänä. Virallisesti hän istui pääministerinä vielä 16. marraskuuta asti, jolloin tehtävään valittiin keskustaliberaali Mario Monti, tunnettu pankkimies ja entinen EU-komissaari.

Berlusconi toimi Italian pääministerinä kolmeen otteeseen, vuosina 1994–1995, 2001–2006 ja 2008–2011. Värikkäänä hahmona tunnettu oikeistopoliitikko syntyi syyskuussa 1936 Milanossa ja aloitti uransa muusikkona. Hän toimi muun muassa risteilylaivoilla laulajana.

Oikeustiedettä opiskellut Berlusconi työskenteli myös häävalokuvaajana ja ovilla kiertävänä pölynimurikauppiaana. Valmistuttuaan hän valitsi jurismin sijaan kiinteistöalan, jolla saavutti menestystä Italian kaupungistuessa ja vaurastuessa 1960-luvun mittaan.

1970-luvulla Berlusconi haastoi Italian valtion televisiomonopolin ensin paikallisella, ja lainsäädännön muututtua kansallisen tason kanavalla, vaikka koko maan kattava kanava määrättiinkin yhdessä vaiheessa lakkautettavaksi. Hän kuitenkin sai oikeat ihmiset ja laajat yleisöt puolelleen.

Berlusconin onnistui houkuttaa kanavilleen lukuisia mainostajia, ja tv-toiminnasta tuli erittäin kannattavaa.

Politiikkaan mediamoguli siirtyi melko myöhään, 1993 ollessaan 57-vuotias. Italiaa olivat ryöpyttäneet lukuisat korruptioskandaalit, ja jopa pääministeri tuomittiin korruptiosta. Berlusconi pelkäsi suurimpien puolueiden kadottua politiikan kartalta kommunistien vallanottoa, ja lähti itse johtamaan koalitiotaan maaliskuun 1994 vaaleihin.

Politiikassa tahriintumaton Berlusconi oli perustamansa Forza Italian kanssa vaalien suuri voittaja. Hän kokosi hallituksen, joka oli ensimmäinen puhtaasti oikeistolainen hallitus Italiassa 34 vuoteen. Hallitus kesti kuitenkin vain seitsemän kuukautta, kaatuen sisäisiin ristiriitoihin.

Vuoden 1996 vaalit voitti vasemmisto Romano Prodin johdolla, ja Berlusconi johti seuraavat viisi vuotta oppositiota. Hän palasi pääministerin paikalle vuoden 2001 vaaleissa, ja hallituksesta tuli Italian historian pitkäikäisin. 2006 oli taas Prodin vuoro voittaa.

Prodin hallitus kaatui sisäisiin ristiriitoihin, ja ennenaikaiset vaalit järjestettiin huhtikuussa 2008. Niissä oli taas Berlusconin vuoro voittaa, ja hän johti viimeistä hallitustaan eroonsa asti marraskuuhun 2011.

Parhaimmin Berlusconi tunnetaan kohuistaan ja kyseenalaisista puheistaan. Suomalaiset hän onnistui suututtamaan haukkumalla suomalaista ruokaa.

Berlusconi pyrki 2000-vuosikymmenen alussa siihen, että Euroopan unionin elintarvikevirasto olisi sijoitettu Italian Parmaan eikä Suomeen. Hän tehosti vaatimustaan lyttäämällä suomalaisen ruokakulttuurin.

– Parma tarkoittaa hyvää ruokaa. Suomalaiset eivät edes tiedä, mitä prosciutto on. Sitä en voi hyväksyä, Berlusconi sanoi.

Italia sai viraston, Berlusconin ansiosta tai hänestä huolimatta.

2009 Berlusconi haukkui suomalaista arkkitehtuuria.

– Muistan, kun ollessani siellä he halusivat näyttää minulle jotain hinnalla millä hyvänsä — ajoimme kolme tuntia 1700-luvulla rakennettuun puukirkkoon, joka olisi tuhottu meillä.

Suomessa kirkkokäyntiä ei muistettu, ja voi olla, että Berlusconi muisti kirkkokäynnin jostain toisesta maasta. Samassa yhteydessä Berlusconi päätyi kehumaan suomalaisia naisia, ehkä jokseenkin seksuaaliseen sävyyn.

– Pidän Suomesta ja suomalaisista naisista, kunhan he ovat täysi-ikäisiä.

Berlusconi on monesti ollut etenkin seksiskandaalien keskipisteenä. Vuonna 2011 häntä syytettiin seksin harrastamisesta alaikäisen prostituoidun kanssa, ja hän sai tästä myös tuomion, jonka korkeampi oikeusaste kuitenkin kumosi vuonna 2015.

Veropetostuomion Berlusconi sai vuonna 2013 ja suoritti sen yhdyskuntapalveluna korkean ikänsä takia. Vuonna 2015 hän sai korruptiosta kolmen vuoden vankilatuomion. Rikos ehti kuitenkin vanheta ennen päätöksen voimaantuloa.

Tunnetuimpana tapauksena Berlusconin kohujen historiassa lienevät niin sanotut bunga bunga-juhlat. Juhlista vuoti jonkin verran kuvia, jotka osoittivat kyseessä olleen rajut seksijuhlat. Italialaiset lehdet eivät ole julkaisseet kuvia, sillä niitä odottaisi tämän jälkeen todennäköisesti oikeustaistelu. Berlusconin asianajajat ovat kiistäneet kuvien aitouden.

Berlusconi on pyrkinyt vaientamaan oikeuden uhalla suuren osan häneen kohdistuvasta kritiikistä. Itsevarma esiintyminen on myös ollut keino nousta kohujen yläpuolelle.

Berlusconia on syytetty myös fasismin sympatisoimisesta, eikä aivan tyhjin perustein. Hallituskumppaneina hänellä on ollut entisiä fasisteja, jotka ovat aatetta myös puolustelleet. Niin on tehnyt Berlusconi itsekin, ja vuonna 2010 hän jopa vertasi itseään Italiaa vuosina 1922–1943 hallinneeseen fasistidiktaattori Benito Mussoliniin.

Tällä hetkellä 85-vuotias Berlusconi vaikuttaa Euroopan parlamentin jäsenenä. Verotuomion takia tullut kielto toimia julkisissa viroissa poistettiin vuonna 2018, ja Berlusconi saattoi olla ehdolla vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa.