Suomalaiset palkansaajajärjestöt pettyivät Madridin ilmastokokouksen antiin – ”Maita ei näytä kiinnostavan päästöjen vähentäminen vaan rahanteko”

Ilmastokokous

Suomalaiset palkansaajajärjestöt kertovat pettyneensä ilmastokokouksen antiin.

Järjestöjen tiedotteessa sanotaan, ettei Madridin ilmastokokoukseen osallistuneita maita näytä kiinnostavan päästöjen vähentäminen vaan rahanteko.

– Näyttää siltä, että maita ei kiinnosta Pariisin sopimuksen kunnianhimoinen toteuttaminen. Kasvihuonekaasujen vähentämisen sijaan ne keskittyvät päästöjen kauppaamiseen ja rahan tekoon, sanoo SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan Pia Björkbacka tiedotteessa.

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava kommentoivat ilmastokokouksen lopputulosta tänään järjestöjen yhteisessä tiedotteessa.

Muun muassa työntekijöille oikeudenmukainen siirtymä sekä ihmisoikeudet olivat STTK:n työelämän ja innovaatioiden asiantuntijan Leila Kurjen mukaan liian heikosti esillä.

– Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta.

Järjestöjen mukaan maiden kunnianhimo on kokouksen perusteella heikentynyt entisestään, eikä järjestöjen mielestä tärkeimmästä asiasta eli markkinamekanismisäännöistä saatu sopua.

SAK:n Björkbackan mukaan ihmisoikeuksia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tiedettä ei kunnioitettu Madridissa käydyissä neuvotteluissa.

Björkbacka vastasi tiedotteen mukaan neuvotteluissa ay-liikkeen kansainvälisen kattojärjestö ITUC:n markkinamekanismiseurannasta.

Neuvotteluita seurannut Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski sanoo, että kiitosta voi kuitenkin antaa siitä, että tasa-arvosuunnitelmasta ja ilmastotoimien sosiaalisia oikeuksia arvioivasta toimintasuunnitelmasta päästiin sopuun.

Suomen palkansaajajärjestöjä ilmastokokouksessa edustanut Kurki kertoo tulosten merkitsevän sitä, että paineet ensi vuoden neuvotteluille kasvavat entisestään.

– Sitä lisäävät ammattiliittojen, nuorten ja kansalaisjärjestöjen ilmastoprotestit, joissa vaaditaan oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin ja turvaa työntekijöille, Kurki jatkaa.

Seuraava ilmastokokous järjestetään ensi vuoden marraskuussa Skotlannin Glasgow’ssa.