Sisäministeri Mykkänen Ylelle: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia

Politiikka

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Oulun epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.

Poliisi kertoi eilen, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisi sanoi ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista.

Oulussa on hiljattain tullut julki useita muitakin rikosepäilyjä, joissa ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tutkintavankeuteen on määrätty tähän mennessä kymmenen epäiltyä.

– Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen ja tätä ei voi jättää sikseen, Mykkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Mykkänen on keskustellut tapauksista tänään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja aikoo matkustaa tänään Ouluun, missä hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.

Mykkänen aikoo Oulussa keskustella muun muassa siitä, miksi epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia on noussut runsaasti esiin juuri Oulussa.

– Tämä pitää saada hallintaan, ja tästä pitää ottaa oppia muissa kaupungeissa ja koko Suomen viranomaiskentällä.

Mykkänen haluaa lähiviikkoina keskustella muun muassa opettajien, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset voitaisiin huomata nopeammin.

– Tässä on myös traagista se, että useat hyväksikäyttövyyhdit ovat jatkuneet kuukausia, jopa puoli vuotta, ennen kuin poliisi on saanut tiedon.

Mykkäsen mukaan on kestämätöntä, että tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus hyväksikäyttörikostilastoissa.

– Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta, Mykkänen sanoi ja viittasi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

– Meidän täytyy pystyä estämään se, että tällainen ilmiö yleistyy.

Samalla Mykkänen muistutti, että selvä enemmistö Suomessa olevista ulkomaalaistaustaisista käyttäytyy joka päivä täysin moitteettomasti. Hän varoitti tuomitsemasta ihmisiä ihonvärin perusteella.

– Vaikka samannäköinen olisi syyllistynyt näihin rikoksiin, se ei tarkoita toinen henkilö olisi vastuussa toisen henkilön tekemisistä, Mykkänen painotti.