Sipilä: Iso osa valinnanvapauden ongelmista ratkaistu – aikataulu teettää vielä töitä

Oppositio soimaa soten valinnanvapauden aikataulua liian kireäksi
Puheenjohtajatentti

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote-uudistuksen valinnanvapauden perustuslailliset ja voittojen kermankuorintaan liittyvät huolet on jo ratkaistu.

Hallitus on Sipilän mukaan käsitellyt asioita sotesta saatujen lausuntojen perusteella. Sipilä muistutti, että sote-uudistuksen tärkein asia on jo ratkaistu, eli jäljellä on enää valinnanvapauden aikataulutus.

– Olemme ilmeisen yksimielisiä siitä, että uudistuksen perustarkoitus on, että järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Se on uudistuksen suuri ydin, ja myös hallitus on siitä yksimielinen.

Sipilän mukaan valinnanvapauden toimeenpanemisen aikataulun osalta riittää vielä tekemistä. Hänen mukaansa hallitus etsii todella ratkaisua, jotta valinnanvapaus saataisiin käyntiin suunnitelmien mukaan vuonna 2019. 

Sipilä väläytti myös valinnanvapauden jonkinlaisen vaiheistamisen mahdollisuutta, mutta ei avannut asiaa kommentissaan enempää.

Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottavat parhaillaan mittaa toisistaan puheenjohtajatentissä Tampereella.

Opposition kansanedustajat kritisoivat heti tentin alettua kärkkäästi hallituksen sote-uudistuksen aikataulua.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä hallituksen pitäisi ottaa valinnanvapauden valmistelussa aikalisä.

– Aikalisä tarvitaan selvästi, jotta voidaan valmistella uudistus, joka toteuttaa alkuperäisiä tavoitteita, palveluketjujen sujuvoittamista ja hoidon parantamista.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan ilmaisi huolensa, että palvelut vähenevät ja niiden hinta kasvaa hallituksen mallin myötä. Rinne totesi, että tälläkin hetkellä lääkärin ja sairaanhoitajien palvelut ovat korkeatasoisia, kunhan hoitoon vain pääsee.

– Työn organisointi ja johtaminen täytyy saada kuntoon. Kun hoitoon pääsee, palvelut ovat kunnossa.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä potilaan eikä hallinnon tulisi olla uudistuksen keskiössä. Hänen mielestään asiantuntijoita ei ole kuultu tarpeeksi uudistuksessa.

– Hallituksen on korkea aika ottaa aikalisä ja tehdä uudistus kunnolla. Hosumalla ei hyvää tule.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi opposition kritiikkiin kutsumalla sitä pelotteluksi ja vastuuttomaksi myrkyn kylvämiseksi. 

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo suitsutti valinnanvapauden terveyspalveluille tuomaa hyvää. Orpon mielestä valinnanvapaus on nimenomaan keino, jolla ihmiset pääsevät jatkossa hoitoon ja siitä sujuvasti eteenpäin.

Hän vakuutti, että hallitus aikoo huomioida asiantuntijoiden näkemykset, kun se sorvaa varsinaista hallituksen esitystä valinnanvapaudesta.

– Vuonna 2019 valinnanvapauden pitäisi aueta. Haemme keinot, millä se saadaan sujuvasti ja aikataulussa.

Puolueiden puheenjohtajien keskustelu kuumeni aika-ajoin myös suoranaiseksi syyttelyksi.

Pääministeri Sipilä korosti keskustelun aikana, että muun muassa koulutus, varhaiskasvatus ja elinkeinoelämän edellytyksen luominen ovat keskeisiä kunnille maakuntauudistuksessa jäävistä tehtävistä.

Pääministeri kehui hallituksen toimien kohentaneen kuntatalouden tilaa, joka kiihotti SDP:n Antti Rinteen äänekkäisiin vastalauseisiin. Rinne moitti Sipilää esimerkiksi hallituksen tekemistä toisen asteen leikkauksista.

Vihreiden Ville Niinistö puolestaan lausui yleisölle, ettei ihmisten pidä uskoa poliitikkoja, jotka sanovat että jokin asia on pakko tehdä, vaikka joskus joudutaankin valitsemaan huonojen vaihtoehtojen väliltä. 

– Hallitus leikkasi koulutuksesta, vaikka antoi koulutuslupauksen. Myös kunnissa on eroja, miten talouskuriin suhtaudutaan.

Niinistö totesi, että aina on olemassa myös vaihtoehtoja.

– Täällä lavalla ei ole yhtään synnitöntä, niin ei kannata semmoisena esiintyä, Timo Soini sivalsi oppositiota.