“Se oli riipaisevaa" – Lue sanasta sanaan, mitä Mannerheim kirjoitti veljensä vaimolle nähtyään Kyösti Kallion kuoleman
Yksi presidentti Kyösti Kallion 80 vuotta sitten tapahtuneen äkillisen kuoleman silminnäkijöistä oli marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim.
Mannerheim kirjoitti vain muutama tunti tapahtumien jälkeen veljensä vaimolle Sofia Palæmona “Palla” Mannerheimille Ruotsiin. Kirje on nyt julkaistu kokonaisuudessaan Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -teoksessa (Like 2020).
– Palasin juuri rautatieasemalta, minne olimme kokoontuneet saattamaan eronnutta presidenttiä. Siitä tuli syvästi dramaattinen kohtaus, josta tämän kirjeen saapuessa jo olette siellä lehdistä lukeneet. Kunniakomppanian edessä, Porilaisten marssin soidessa sairaan presidentti paran voimat pettyivät, hän horjui ja lysähti kokoon, kerta kaikkiaan katosi turkkinsa sisään, Mannerheim kertoo.
Marsalkka kirjoittaa, kuinka hänen yhdessä yleisesikunnan päällikön kanssa onnistui saada presidentistä ote ja kantaa tämä vain muutaman askeleen päässä odottavaan salonkivaunuun.
– Pari paikalle rientänyttä lääkäriä totesi, että hän oli tajuton ja vähän ajan kuluttua kaikki oli lopussa. Jälleen yksi sodan uhreista oli täyttänyt velvollisuutensa viime hetkeen saakka ja astunut suoraan tuntemattomaan.
Kallio menehtyi Helsingin päärautatieasemalla 19. joulukuuta vuonna 1940 ollessaan lähdössään Nivalaan. Tapahtuma on jäänyt historiaan dramaattisuutensa vuoksi: Kallio oli virallisesti vielä istuva presidentti, mutta aiemmin samana päivänä hänen seuraajakseen oli valittu Risto Ryti.
Mannerheim kirjoittaa veljensä vaimolle Pallalle, että “se oli komea kuolema, jos niin halutaan sanoa”.
– Mutta tälle velvollisuutensa tinkimättä täyttäneelle miehelle olisi mielellään suonut, että hän olisi saanut viettää elämänsä illan omaistensa kanssa rakkaassa Nivalassa, kaukana maailman melskeistä, hän jatkaa.
Kirjeensä lopuksi Mannerheim kertoo rouva Kaisa Kallion reaktiosta.
– Rouva Kallio, joka on ihailtavan urhea ja lämminsydäminen nainen, pyysi meidät sisälle vaunuun, mistä ulos tullessaan hän sanoi: “Matka on nyt tehty” ja kiitti jokaista. Se oli riipaisevaa, Mannerheim päättää.
Timo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta, 269 s, Like 2020.