SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät: Sisäministeriön oleskelulupakaavailut eivät ole hallituksen linja

Turvapaikanhakijat

SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät tyrmäävät sisäministeriön kaavailut oleskelulupien myöntämisestä tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, SDP:n ja keskustan edustajat huomauttavat yhteisessä kannanotossaan.

Kansanedustajat viittaavat Ilta-Sanomien uutiseen sisäministeriön selvityksestä, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet maassa pitkään ilman oleskelulupaa.

SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntalaisten mukaan sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

– Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

Vaikka selvitys koskee vain vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneita, on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovelletaan myös tulevaisuudessa, SDP:n ja keskustan valiokuntaryhmät toteavat.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa,.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa ovat SDP:n kansanedustajista varsinaisina jäseninä Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustan kansanedustajista varsinaisia jäseniä ovat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.