Sairaanhoitopiirit metsästävät kuumeisesti suojatarvikkeita – vähällä käytöllä olleita tarvikkeita menee nyt kymmenkertaisia määriä

Koronakriisi

Suomessa on nyt huutava pula terveydenhuollon suojavarusteista, vaikka varautumisaikaa sairaanhoitopiireillä ja kunnilla on ollut vuosia.

Kansallisen pandemiasuunnitelman mukaan terveydenhuollon laitoksilla tulisi olla aina varastossa ainakin 3–6 kuukauden normaalia käyttöä vastaava määrä suojaimia ja muita tärkeitä tarvikkeita.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että tällä hetkellä suojavarusteita menee 20–30-kertainen määrä tavalliseen verrattuna.

Joitakin varusteita kuluu normaalissa käytössä hyvin vähän tai ei käytännössä lainkaan.

– Jos ajattelee, paljonko yleensä menee suojatakkeja tai suu-nenäsuojuksia esimerkiksi ikäihmisten kotipalveluissa, niin se on varmaan lähellä nollaa, Pietilä sanoo STT:lle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin materiaalipäällikkö Petteri Paavolan mukaan erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa tarvikkeita on riittänyt, mutta niukinta on hoivapuolella.

Kovin kysyntä kohdistuu juuri kirurgisiin suu-nenäsuojuksiin.

– Tietysti jälkeenpäin voidaan sanoa, että olisi pitänyt kaikissa tuotteissa olla kuuden kuukauden varasto, mutta nyt volyymit ovat niin valtavia, Paavola kertoo STT:lle

– Jos kysyntä räjähtää, niin eihän varasto silloin kestä 3–6 kuukautta, vaan pikemminkin viikkoja.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedman muistuttaa, että suunnitelmissakin on aina kyse vain varautumisesta.

Kriisitilannetta varten varastoitujen tarvikkeiden avulla ei ole tarkoitus selvitä koko pitkän epidemian läpi vaan päästä alkuun ensimmäiset kuukaudet.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan suojavarusteita riittää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä hyvin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa myös Porin ja Vaasan seudun suojatarvikkeiden jakelusta.

Pietilän käsityksen mukaan siellä tilanne on kohtuullinen, joskin ”pohja alkaa pian häämöttää”.

Pirkanmaalla sairaanhoitopiiri ei hanki tai varastoi suojaimia itse, vaan siitä huolehtii sen osakkuusyhtiö Tuomi Logistiikka.

Materiaalipäällikkö Petteri Paavolan mukaan sairaanhoitopiiri ostaa yhtiöltä vuosittain 50 miljoonalla eurolla palveluita ja tarvikkeita.

Hän kertoo, että tarvike-erien metsästäminen yhdessä muiden sairaanhoitopiirien kanssa käy kovasta työstä.

Paavola uskoo, että haasteita suojusten hankkimiseen Pirkanmaalla tulee vielä.

Hänen mukaansa pelkästään Huoltovarmuuskeskukseen ei voi nojautua, vaan on panostettava myös omaan hankintaan.

Johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan tilanne Pohjois-Savossa ei ole vielä hälyttävä, sillä epidemia on rauhallisessa vaiheessa.

Hän ei pysty arvioimaan, riittävätkö tarvikkeet jatkossa, sillä siihen vaadittaisiin ennustajan kykyjä.

– Pitäisi tietää, millaiseksi epidemia muodostuu meidän alueellamme ja kuinka nopeasti. Me varaudumme ja pyrimme ennakoimaan, mutta lopputuleman arvioitiin tarvittaisiin kristallipallo.