Sähköt olleet enimmillään poikki noin 120 000 taloudelta, noin puolet saatu korjattua

Elenia arvioi, että katkoja voi tulla vielä lisää

Sähköt ovat Suomessa yhä poikki vajaalta 60 000 asiakkaalta, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Katkojen määrä on kuitenkin vähentynyt aamun ja aamupäivän aikana liki puoleen pahimmasta – sähköt olivat yön aikana poikki enimmillään 120 000 asiakkaalta.

Mukana luvuissa ovat pysyvien asuntojen lisäksi mökit ja muut asiakkaat, kuten yritykset.

Talvimyrsky Aapeli on vienyt sähköjä eniten maan keski- ja länsiosissa. Sähköttä on yhä eniten talouksia Ylöjärvellä, Jämsässä ja Mustasaaressa.

Yhtiöittäin eniten sähköttömiä asiakkaita oli puolenpäivän aikaan Elenialla, Carunalla ja Järvi-Suomen Energialla.

Syynä on runsas lumisade ja myräkkä.

– Oli pahin mahdollinen tilanne: ensin tuli märkää lunta, joka jäi puihin. Sitten tuli pakkasta ja puut saivat painoa päällensä ja taipuivat johtojen päälle. Sitten tuli myräkkä siihen päälle, kertoo johtaja Kenneth Hänninen Energiateollisuudesta.

Erityisesti Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lunta on tullut paljon ja olosuhteet ovat erittäin hankalat, Elenia kertoo tiedotteessa.

Elenian mukaan pahin tilanne oli yöllä kolmen aikaan, jolloin ilman sähköä oli yli 38 000 taloutta.

Caruna kertoo, että eniten vikoja on esiintynyt Lounais-Suomen, Länsi-Suomen ja Satakunnan alueilla. Vaikein tilanne on saaristossa.

Suurin osa Ahvenanmaata pimeänä

Ahvenanmaasta suuri osa on ilman sähköjä, kertoo Ahvenanmaan hätäkeskus STT:lle. Nya Åland -lehden mukaan sähköttömiä asiakkaita oli aamulla 14 000, mikä tarkoittaa suurinta osaa koko Ahvenanmaasta.

Elenialta arvioidaan, että uusia sähkökatkoja syntyy edelleen keskiviikkopäivän aikana. Tilannetta voi seurata sähkökatkokartasta kunnittain ja yhtiöittäin.

Sähkökatkokartta oli yöllä ja aamulla osin pois toiminnasta, eivätkä luvut tuolloin pitäneet välttämättä paikkaansa, mutta nyt kartta toimii taas.

Sähköyhtiöt muistuttavat, että johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi.

Myöskään maassa oleviin johtoihin ei saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Hännisen mukaan myrskyn voimakkuuteen nähden tuhot ovat olleet pieniä.

– Siihen nähden vahingot ovat olleet odotettua pienempiä, joskin 100 000 on paljon, Hänninen sanoo.