Saarikko: En voi sulattaa turvealan liian nopeaa alasajoa – "Haluaako hallitus todella selittää ihmisille, miksi lämmityslasku nousee?"

Ihmisten täytyy kokea ilmastopolitiikka oikeudenmukaiseksi, keskustajohtaja vaatii
Turve

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vaatii hallitukselta oikeudenmukaisuuden huomiointia turvealaan liittyvissä päätöksissä.

Saarikko julkaisi Facebook-sivuillaan avoimen kirjeen, jossa hän arvostelee turpeen käytön liian nopeaa alasajoa. Hallitusohjelmassa sovittiin turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä, mutta tavoite saadaan täyteen jo luultavasti ensi vuonna eli kahdeksan vuotta etuajassa.

Saarikon mukaan rajun muutoksen ovat aiheuttaneet päästökaupan hinta, turpeeseen kohdistuva kriittinen keskustelu sekä energiaveron nosto. Sen sijaan muut hallituksen sopimat tavoitteet kuten sähkön ja lämmön huolto- ja toimitusvarmuuden turvaaminen, hallittu siirtymä ja alueellinen sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat keskustajohtajan mukaan vaarassa.

Pelkona on myös sähkön hinnan nousu ja kasvuturpeen tuonti ulkomailta.

– Haluaako tosiaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta niin ikään korostava hallitus todella selittää seuraavaksi ihmisille sitä, miksi kerrostalossa asuvan yksinhuoltajan tai rivitalossa asuvan pienituloisen eläkeläisen lämmityslasku nousee? Emmekö oppineet mitään sähkönsiirtohintojen härdellistä?

Saarikko korostaa kirjoituksessaan, että turvetuotannon rajussa muutostilanteessa on huomioitava myös alan toimijat. Heidän asiansa on hoidettava kunniallisesti, keskustajohtaja vaatii.

– Jos apua ei löydy odotetulla tavalla EU:n rahoista, on asiat hoidettava omien päättäjiemme kesken.

Saarikko painottaa myös huoltovarmuuden merkitystä ja maatilojen eläinten sekä ruuan kasvatukseen liittyvää turvetarvetta.

– Tarvitaan ratkaisuja jotka rakentavat siltaa ja siirtymää, jotta vaikkapa pienillä turvetta käyttävillä kunnallisilla lömpölaitoksilla jää aikaa varautua muutokseen ja kalliisiin investointeihin, joita uudet lämmitysmuodot vaativat.

Erityisen voimakkaasti Saarikko painottaa sitä, millaisen mielikuvan hallituksen ilmastopolitiikka ihmisille jättää. Hän myöntää, että liian moni suomalainen kokee harjoitetun politiikan tällä hetkellä järjettömänä. Suomessa on alueita, joissa turveratkaisuja odotetaan nyrkit taskuissa.

Niin ei Saarikon mukaan pitäisi olla. Ihmisten pitäisi kokea ilmaston eteen tehtävät toimet hyväksyttävinä tai edes jollain tavalla reiluina, vaikka muutos harmittaisikin.

– Sanon tämän kaikella vilpittömyydellä: en usko, että saamme suomalaiset mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan syyllistämällä, tuputtamalla, pakottamalla vailla kannusteita.

– Politiikan pitää olla reilua. Poliitikon velvollisuus on perustella päätöksiä, mutta myös myöntää virheensä. Turpeessa muutos on nyt liian raju. Se ei ole hyvä alan toimijoiden kannalta, ei huoltovarmuuden kannalta, ei kotien lämmityksen tai turpeen muiden käyttötarpeiden kannalta.

Saarikko ei usko hallituksen saavan suomalaisilta tukea tuleviin suuriin muutoksiin, jos turpeen jälkihuolto ”sössitään”.

– Siksi vaadin, että turvetyöryhmän esitykset otetaan vakavasti. Iso ilmastotavoite ei niistä yhdestäkään vaarannu. Peruuttaa ei enää voi, mutta eteenpäin katsoessa kannattaa vilkaista myös sivulle – pysyykö porukka mukana.

TURPEEN on ennakoitu nousevan tapetille ensi viikon kehysriihessä. Aiheesta tukkanuottasilla ovat olleet ennen kaikkea keskusta ja vihreät.

Viimeksi lauantaina vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoi Helsingin Sanomissa tiukasti ei turpeen polton verohelpotuksille ja turpeen energiakäytön alasajon hillitsemiselle, vaikka ala onkin ennakoitua nopeammassa syöksyssä.

AVOIN KIRJE TURPEESTA JA OIKEUDENMUKAISUUDESTAEkologinen kestävyys korostuu nykyisen hallituksen ohjelmassa…

Julkaissut Annika Saarikko Lauantaina 17. huhtikuuta 2021