Runsas lumentulo on aina myös riski – lumikinos tai aurausvalli voi peittää vaarallisen ilmiön

Liikenne


Koko Suomen vallannut talvinen sää haastaa myös tielläliikkujia monella tapaa ja liikenteessä tarvitaan nyt malttia ja tarkkaavaisuutta.

Lumituisku ja -vallit sekä vuodenaikaan kuuluva pimeys heikentävät näkyvyyttä varsinkin auton ratista. 

Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo muistuttaa, että vaikka tie olisi aurattu, aurauksen synnyttämät lumikasat voivat muodostaa näkemäesteitä. 

– Lumikasojen tai aurausvallien taakse katveeseen voi helposti jäädä esimerkiksi pieni lapsi. Kinokset ja aurausvallit voivat myös hankaloittaa tienylityksiä, joten suojateiden kohdalla on kuljettajien oltava erityisen valppaana. 

– Lumivallit myös kaventavat katuja ja pientareita, mikä korostaa riittävän alhaisen tilannenopeuden tarvetta etenkin koulujen lähiympäristössä, Maasalo korostaa. 

Liukkaat ja lumiset tiet pidentävät myös jarrutusmatkoja. Tämä edellyttää tarkkaavaisuuden lisäksi kunnon turvavälejä ja ajonopeuden laskua erityisesti risteyksissä ja suojateiden kohdalla.  

Vaikka talvi tuo useimpiin perheisiin iloa, talviseen liikenneympäristöön liittyy myös tekijöitä, jotka voivat lisätä riskiä liikenteessä. 

Ida Maasalon mukaan vanhempien on hyvä käydä lasten kanssa läpi turvalliset tavat toimia liikenteessä sekä muistuttaa aura-autojen tai lunta kuormaavien työkoneiden kohtaamisesta.  

– Jos aura-auto tulee vastaan, on hyvä siirtyä sivummalle ja pysähtyä odottamaan, kunnes aura-auto on ajanut ohi. Lumityötä tekevät työkoneet kuten kauhakuormaajat tulee kiertää riittävän kaukaa. 

– Kuormauksen yhteydessä työkoneet voivat peruuttaa tai muutoin liikkua yllättävästi, jolloin reilu välimatka on paikallaan. Toki työkoneen kuljettaja kantaa vastuun operaation turvallisesta suorittamisesta, mutta yhteispeli lisää tilanteen turvallisuutta, Maasalo huomauttaa.

Runsas lumi voi innostaa lapsia leikkimään parkkipaikoille ja teiden varsille kertyneisiin lumikasoihin.

Ida Maasalon mielestä on tärkeää keskustella lasten kanssa siitä, että teiden varsilla tai muutoin liki liikennettä olevat lumikasat eivät sovi leikkipaikoiksi.

Turvalliset paikat talvisiin leikkeihin kannattaakin sopia yhdessä. Korkeat lumipenkat luovat vaaratilanteita myös tienylityksiin, sillä lapsi jää helposti lumikinoksen muodostaman näkemäesteen taakse.

– Kun lunta on tullut paljon, arkimatkoihin on syytä varata enemmän aikaa. Vanhempia voi myös houkuttaa tarjota lapselle autokyyti kouluun. Kulkutapaa arvioitaessa on hyvä muistaa, että autoliikenteen lisääntyminen koulun lähiympäristössä lisää myös riskejä, Liikenneturvan edustaja muistuttaa.

Etenkin aamukiireessä lumisohjoinen pysäköintialue voi muodostua hankalaksi paikaksi, mikäli saattoliikennettä on paljon, eikä kunnossapitotöitä ole ehditty tehdä.

– Mahdollisuuksien mukaan lapsen voi saattaa kouluun kävellen. Jos autokyyti koetaan tarpeelliseksi, kannattaa miettiä turvallinen jättöpaikka, Ida Maasalo vinkkaa.