Rahapeliongelmat kasautuvat nettipeleihin

Vähävaraiset joutuvat yleisemmin pelaamisen vuoksi ongelmiin
Rahapelit

Suomalaisten rahapeliongelmat kasautuvat tietyntyyppisiin peleihin. Tavalliset lotot ja vakioveikkaukset eivät juurikaan ongelmia tuota.

– Ylivoimaisesti eniten ongelmia aiheuttavat nettipelit, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Susanna Raisamo.

Nettipelejä ovat erilaiset RAY:n ja PAF:n sekä ulkomaisten peliyhtiöiden nettikasinot ja pokerit. Niin ikään Veikkauksen nopeatempoiset päivittäiset arvontapelit ovat Raisamon mukaan alkaneet aiheuttaa ongelmia.

THL julkaisi maanantaina tutkimuksen suomalaisten rahapelaamisesta. Todennäköinen rahapeliriippuvuus on 1,3 prosentilla suomalaisista. Ongelmapelaajia on 2 prosenttia.

Yhteenlaskettu osuus on kasvanut 3,3 prosenttiin 2,7 prosentista vuonna 2011, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran.

Eniten ovat kasvaneet naisten rahapeliongelmat, jotka yli kaksinkertaistuivat 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin. Ongelmat ovat kuitenkin edelleen yleisempiä miehillä, joista 4,2 prosenttia kärsii rahapelien haitoista.

Ongelmaisten lisäksi Suomessa on paljon pelaajia, joilla on riski päätyä ongelmapelaajiksi. Riskipelaajien osuus on noussut lähes 2 prosenttiyksikköä 15 prosenttiin vuodesta 2011.

– Riskitasolla pelaamisen lisääntyminen on haaste rahapelihaittojen ehkäisylle, Raisamo sanoo.

Rahapeliongelmat ovat yleisempiä niillä, joilla on vähiten tuloja. Työttömät, lomautetut, työkyvyttömyyseläkkeellä olevat ja pitkäaikaissairaat kokeilevat onneaan muita useammin.

Ongelmaan liittyy usein huono-osaisuuden kasautumista.

Vaikka rahapeliongelmat ovat kasvaneet, aiempaa harvempi suomalainen uskoo pelaamisongelmien lisääntymiseen.

Osuus on pudonnut 47 prosenttiin 60 prosentista. Yhä harvempi pitää myös ongelmapelaamista vakavana ongelmana Suomessa.

Suomalaisten asenteet ovat muuttuneet kaiken kaikkiaan myönteisemmäksi rahapelejä kohtaan. Poikkeus on alaikäiset, joiden pelaaminen on ylipäätään vähentynyt ainoana ikäryhmistä.

Mainonnastakaan ei ole paljoa valittamista. Ylivoimainen enemmistö, 72 prosenttia vastaajista pitää mainonnan nykytilannetta tyydyttävänä.

Ajanjaksolle osuu muun muassa kiista Veikkauksen mainoksista kauppojen kassojen läheisyydessä.